3 BIT

Ciasto, które znają chyba wszyscy.... Idealne do podjęcia gości, proste w wykonaniu, ale przede wszystkim pyszne. Tym razem zrobiłam je na przyjazd mojej koleżanki... Długo zastanawiałam się jakimi słodkościami mogę ją podjąć ale pomyślałam, że to też najwyższa pora aby 3 BIT pojawił się na blogu. I oto jest. Bardzo zbliżony smakiem do popularnego batonika ale w wersji XXXL Składniki:

8 paczek herbatników ( u mnie Petit Beurre Jutrzenka)

1 puszka masy kajmakowej (u mnie tym razem masa kukułkowa Helio)

2 budynie śmietankowe ( u mnie dr. Oetker)

2 szklanki mleka

4 łyżki cukru

3/4 masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)

1/2 l smietanki 30% (u mnie Łaciata)

2 śmietan fixy

2 łyżki sypkiej kawy cappucino (u mnie karmelowe Caffeteria Mokate)

1 czekolada mleczna (u mnie Wedel) 

1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej  ½ szklanki rozrobić proszek budyniowy. Wlać do gotującego mleka cienkim strumieniem i jeszcze chwilę podgotować do uzyskania gęstego budyniu. Dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiej masy.

Śmietanę ubić ze śmietan fixem, gdy będzie sztywna dodać cappucino i jeszcze chwilę miksować do połączenia składników. 

Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć folią aluminiową. Spód wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować masę kajmakową (możemy ją bardzo delikatnie podgrzać aby łatwiej rozprowadzała się na ciastkach). Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wyłożyć masę budyniową, kolejną warstwę herbatników i bitą śmietanę. Całość obficie posypać startą czekoladą. Smacznego 🙂

 

2 comments

Dodaj komentarz