8 najlepszych ciast na świąteczny stół

Święta – ten piękny czas kiedy możemy spędzić go nie tylko w rodzinnym gronie ale w również w pięknej atmosferze… Takiej niepowtarzalnej, niecodziennej, wyjątkowej. Każdy z nas zasiądzie przy stole zapełnionym tradycyjnymi potrawami. Ale po wigilijnej kolacji, po świątecznym obiedzie sięgnijmy też po słodkie, domowe wypieki. Dziś przygotowałam dla Was zestawienie tych najbardziej popularnych. Święta bez makowca to nie święta. Polecam Wam ciasto po brzegi wypełnione ziarenkami maku. Makowiec Ani to ciasto wyjątkowe. W moim domu piekę go wyłącznie na święta. Według wierzeń ludowych mak przynosił bogactwo, dlatego na wigilijnym stole nie mogło go zabraknąć, a jego brak mógł przynieść nieszczęście. Stąd ważną pozycją na liście jest makowiec.

Na świątecznym stole nie może również zabraknąć piernika. Takiego puszystego, przełożonego powidłami, pachnącego korzennymi przyprawami. Zapraszam więc po przepis 

A co powiecie na sernik? Moje ulubione ciasto, czy to z brzoskwiniami, czy królewski, czy tradycyjny – zawsze skuszę się na kawałek (a może dwa… 😉 ). Na święta polecam sernik z brzoskwiniami, lekki, puszysty, wilgotny, z dodatkiem owoców. 

A jeśli lubicie połączenie maku i sera to koniecznie wypróbujcie seromakowiec – ciasto 2 w 1 . W przepisie wykorzystałam gotową masę makową, oczywiście możecie zemleć wcześniej sparzony mak i doprawić go aromatem migdałowym, miodem, bakaliami. Tak czy siak ciasto jest pyszne. 

Z pewnością jako alternatywa dla tych bardziej słodkich i ciężkich wypieków możecie poczęstować rodzinę i gości pysznym lekkim ciastem na bazie popularnych serków. Puszysty waniliowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem i uwieńczony dżemem brzoskwiniowym zadowoli nie jedno podniebienie. Tak właśnie smakuje Danio

Moje dzieciaki uwielbiają masę kajmakową. Ponieważ ciasto jest dość pracochłonne (ale smak wynagradza wszystko), robię je na szczególne okazje. Cieszy nie tylko podniebienie ale również oko. Ciasto z masą kukułkową możecie przyrządzić przy użyciu gotowej masy. 

A może coś specjalnie dla dorosłych? Ciasto z suszonymi śliwkami zatopionymi w dużej ilości alkoholu – czyli niezawodna pijana śliwka.  I ostatnia moja propozycja – ciasto, które smakiem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Dokładnie pamiętam kiedy piekła je moja mama. Miodownik z masą orzechową to lekka modyfikacja tego starego przepisu. Jego zaletą jest również to, że możecie go przygotować już 2 dni przed świętami. Zanim stanie na stole miodowe placki staną się idealnie miękkie. 

Mogłabym dać tu jeszcze wiele propozycji takich wyjątkowych wypieków. Myślę jednak, że te które wybrałam umilą Wam ten świąteczny czas i sprawią, że będzie jeszcze bardziej wyjątkowy 🙂

Różne delikatesy

polecane
niedostępny
  • Producent: Helio 
polecane
od 11 82
  • Producent: Natjun 
polecane
niedostępny
  • Producent: Bakalland 
polecane
niedostępny
  • Producent: TRS