Ajvar Podravka – pasty do każdej potrawy

Dziś post nieco bardziej kulinarny a zarazem podróżniczy. Przeniesiemy się bowiem nieco do Chorwacji i jej kuchni. Chorwacja jest pełna różnorodnych smaków. W menu królują przede wszystkim dania rybne oraz owoce morza. Chorwaci kierują się głównie jedną zasadą: jedzenie ma być po prostu smaczne i zdrowe. Jest ono bardzo zróżnicowane w zależności od regionu, inne jest na wybrzeżu, a inne w głębi lądu. Ale do sedna. Jednym z najbardziej charakterystycznym dań chorwackich jest AJVAR.

Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta, której główne składniki to papryka i bakłażan. Chyba nie ma osoby, która w czasie podróży po Chorwacji nie spróbowała tego smakołyku. Ale czy musimy wybrać się aż do Chorwacji aby przekonać się jak smakuje prawdziwy Ajvar?
Otóż nie. Firma Podravka ma bowiem w swojej ofercie prawdziwe chorwackie pasty warzywne, w dwóch wariantach smakowych - ostrym i łagodnym.

Ajvar  Podravka to pasta warzywna, która stanowi doskonały dodatek do dań. Swój aromat i kolor zawdzięcza połączeniu najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzałych w słońcu południowej Europy oraz starannie dobranej mieszance przypraw.

 

Moim faworytem stał się ajvar w wersji ostrej - bardziej intensywny w smaku, idealnie podkreślający smak mięs, doskonały jako dodatek do gulaszu, potraw z grilla czy nawet do samego pieczywa. Brakuje mi jednak w obu wersjach smakowych nieco kwasowości - przydałoby się tam np nieco więcej smaku np skoncentrowanych pomidorów. Czuć w nich wyraźnie smak papryki. Wersja łagodna jest dla mnie zbyt mdła.

 

Ponieważ otrzymałam Ajvar (od koleżanki z zaprzyjaźnionego bloga, która została ambasadorką kampanii Ajvar Podrawka) akurat w czasie kiedy wiosenne słońce już dobrze przygrzewało i można było pozwolić sobie na dłuższy pobyt na świeżym powietrzu, postanowiłam wypróbować go także do kiełbaski z ogniska - i muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. W połączeniu z pomidorami z sosem vinegrette stanowią pyszną spójność, którą chce się jeść i jeść bez końca....

 

Pasty warzywne Ajvar Podravka mają jednak wiele plusów:
  • 100% naturalnych składników
  • produkty bez konserwantów
  • oryginalna receptura i chorwackie pochodzenie
  • wysoka jakość warzyw
  • idealne uzupełnienie dań o każdej porze roku
  • doskonałe dodatki do potraw mięsnych i warzywnych
Pomimo mało wyrazistego smaku warto sięgnąć i spróbować pasty. Mogą bowiem stanowić doskonałą bazę do sosu, stać się dodatkiem do kanapek, makaronu, podkreślą smak mięsa, grillowanych warzyw.... są po prostu uniwersalne.

 

 

 

Dodaj komentarz