Ananasek

Do owoców rzekł ananas
Zebrałem was wszystkie naraz
By rozmowy przeprowadzić
I ogólnie coś uradzić
Ustawmy się dzisiaj w rzędzie
Od dziś niech porządek będzie...

A u mnie porządek ale ze składnikami na kolejne pyszne ciasto jakim jest Ananasek. Ciasto, choć do tej pory ananasy nie były moimi ulubionymi owocami skradło moje serce - i podniebienie. Idealna kompozycja smaków, doskonałe połączenie składników. Ciasto składa się z 3 warstw, których smaki cudownie ze sobą współgrają. Jedliście? Jak Wam smakował? ananasek (5)

Składniki:

Ciasto: 

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 puszka ananasów

1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka (u mnie Delecta)

1 łyżeczka mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 kostka masła (Ja użyłam Kasi Ekstra Maślany Smak)

4 żółtka

Beza:

4 białka

200 g wiórków kokosowych (użyłam tych firmy Siesta)

1 szklanka cukru (jeśli chcecie możecie użyć go nieco mniej ponieważ beza jest naprawdę słodka)

Dodatkowo:

1/2 szklanki przegotowanej wody

sok z połowy cytryny

2 łyżeczki cukru

ananasek (1)

Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest już lśniąca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°. Pieczemy ok 30-35 minut. Studzimy.

ananasek (7)

Krem:

Odsączamy ananasy z zalewy. Jeśli jest jej mniej dolewamy do niej wody, tak aby zyskać 1,5 szklanki płynu. Szklankę odsączonego soku zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budyń, mąkę oraz cukier. Wlewamy do gotującego soku, ciągle mieszając gotujemy jeszcze chwilę aż nasz budyń będzie gęsty. pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z żółtkami na jednolitą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ananasa z puszki kroimy w kostkę. Dodajemy do masy, mieszamy. ananasek (3)

Beza:

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy wiórki kokosowe. Blaszkę, w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy bezę. Równomiernie rozprowadzamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°. Pieczemy ok 20-25 minut. Studzimy.

W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny.

Przystępujemy do składania ciasta (najlepiej zrobić to w blaszce, w której wcześniej piekliśmy biszkopt i bezę, wystarczy wyłożyć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia).

Wykładamy biszkopt, nasączamy go przygotowanym ponczem. Na ciasto wykładamy masę budyniową, a następnie przykrywamy bezą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy śmiało delektować się smakiem 😉 ananasek (9)

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

2 comments

Dodaj komentarz