Szybkie, proste ciasto. Idealne kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Babka jest mocno puszysta, wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek majonezu
16 ciasteczek oreo
Dodatkowo:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy majonez. Miksujemy do połączenia.
Ciastka oreo kruszymy na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki (ciasto jest lekkie, więc ciastka w trakcie pieczenia osadzają się na spodzie).
Formę o wymiarach 40×9 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy k 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawiamy na chwilę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
pychota 😀