Babka majonezowa z oreo

Szybkie, proste ciasto. Idealne kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Babka jest mocno puszysta, wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek majonezu

16 ciasteczek oreo

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodajemy przesiane mąki wymieszane z  proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy majonez. Miksujemy do połączenia.

Ciastka oreo kruszymy na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki (ciasto jest lekkie, więc ciastka w trakcie pieczenia osadzają się na spodzie).

Formę o wymiarach 40×9 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy k 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawiamy na chwilę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

Ciastka, herbatniki, biszkopty

polecane
od 5 99
  • Producent: Mondelez 
  • Rodzaj: ciastka 
  • Wielkość opakowania: 176 g
polecane
od 1 39
  • Producent: Mondelez 
  • Rodzaj: ciastka 
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 10 69
  • Producent: ZEMANKA (ciastka, krakersy bezglutenowe) 
  • Rodzaj: ciastka 
  • Wielkość opakowania: 100 g
zobacz również
od 5 39
  • Producent: ANIA 
  • Rodzaj: ciastka 
  • Wielkość opakowania: 150 g

2 comments

Dodaj komentarz