Babka piaskowa z kakao

Wielkanoc za pasem więc pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. A jak wypieki to nie może się obyć bez wielkanocnej baby. Tradycyjna piaskowa - tym razem dwukolorowa. Lekka i puszysta. Po prostu pyszna. Idealna polana cytrynowym lukrem lub posypana cukrem pudrem. Składniki:

4 jajka

210 g cukru

160g + 20g mąki pszennej (u mnie Mąka Basia)

130 g maki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy (dałam cukier z prawdziwą wanilią dr.Oetker)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

8 g kakao (u mnie Wedel)

200 g masła (dałam Kasię Ekstra Maślany Smak)

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo, zmniejszając obroty miksera, łyżka po łyżce dodajemy do utartej masy jajecznej. Masło roztapiamy i studzimy. Chłodne wlewamy powoli do masy. Chwilę miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części (nie muszą być równe). Do jednej dodajemy 20 g mąki, do drugiej kakao. Formę z kominkiem smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy jasne ciasto a następnie ciemne. Wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°, do gorącego wstawiamy ciasto i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Aby babka była bardziej świąteczna możemy dodać do niej ulubione bakalie a wierzch polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz