Babka piaskowa

Babka piaskowa - ciasto idealne nie tylko na codzień ale również na zbliżające sie wielkimi krokami Święta Wielkanocne. Delikatna, lekka a zarazem wilgotna wprost rozpływa się w ustach.Składniki:

150 g masła (u mnie Masło Polskie Mlelovita)

200 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki pszennej (unie Szymanowska Polskie Młyny)

3 jajka

150 g cukru

cukier waniliowy

1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

UWAGA!!! Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i dodajemy do masy. Na koniec bardzo delikatnie całość łączymy z pianą z białek.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
Pieczemy w temperaturze 160º ok 60 minut.

Gotową możemy posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz