Babka wielkanocna dla początkujących

Babka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami mam dziś przepis na prostą babkę z dodatkiem oleju. Może nie zastąpi tej tradycyjnej drożdżowej ale z pewnością będzie smakowała wszystkim. Składniki:

4 jajka

200 g cukru

240 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

200 ml oleju

odrobina aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie)

Jajka ucieramy z cukrem aż potroją swoją objętość. Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem, nie przerywając ucierania dodajemy olej. Kiedy masa się połączy stopniowo dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat pomarańczowy lub skórkę.

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165º, pieczemy ok 60 minut (do suchego patyczka).

Pozostawiamy do wystudzenia.

Gotową babkę możemy przyozdobić polewą czekoladową o posypać płatkami migdałowymi lub kandyzowanymi owocami.

Powodzenia w pieczeniu 🙂

Smacznego 🙂

Zdrowa żywność

polecane
od 18 99
  • Producent: BIOVEGAN 
  • Rodzaj: zdrowe słodycze 
polecane
niedostępny
  • Producent: Targroch 
  • Rodzaj: bakalie i orzechy 
polecane
od 28 39
  • Producent: BIO PLANET - seria BRĄZOWA (orzechy i pestki) 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 49 zł
  • Producent: MRM 
  • Rodzaj: -

2 comments

Dodaj komentarz