Biały lion

Jeśli lubicie batony Lion to to ciasto jest właśnie dla Was. Obłędne w smaku, rozpływające się w ustach no i raczej dla tych, którzy nie liczą kalorii. W oryginalnym przepisie na wierzch ciasta powinny być wykorzystane liony w białej czekoladzie, a tym razem użyłam moich ulubionych Latte. Składniki:

Ciasto:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Masa:

2 jajka

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

200 g miękkiego masła

Ponadto:

2 puszki masy kajmakowej

60 g ryżu preparowanego

400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych

3 białe czekolady

3 batony lion latte

Białka ubijamy na puch ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy do nich cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie łączymy.

Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia.

Jajka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy masę jajeczną. Od czasu do czasu mieszając gotujemy do uzyskania gładkiego budyniu. Wierzch przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu), pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy do powstania gładkiej masy.

Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, tak by zrobiła się rzadka. Dodajemy do niej ryż preparowany i mieszamy do momentu połączenia. 

Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy wykładamy masę kajmakową z ryżem a następnie 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, wykładamy pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne.

Białą czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub na małym ogniu w rondelku). Lekko studzimy, jeszcze płynną wylewamy na wierzch ciasta.Batony kroimy na mniejsze kawałki, układamy na czekoladzie. 

Smacznego 🙂

 

Wafelki i batoniki

polecane
niedostępny
  • Producent: Lion 
  • Rodzaj: batoniki 
zobacz również
od 5 09
  • Producent: BOMBUS 
  • Rodzaj: batoniki 
zobacz również
od 6 75
  • Producent: KUBARA 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 2 29
  • Producent: ANIA 
  • Rodzaj: batoniki 

Ryże

polecane
od 5 30
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: ryż 
zobacz również
od 13 99
  • Producent: Clearspring 
  • Rodzaj: ryż 
zobacz również
od 7 33
  • Producent: ALCE NERO (włoskie produkty) 
  • Rodzaj: makaron 
zobacz również
od 7 65
  • Producent: ALCE NERO (włoskie produkty) 
  • Rodzaj: makaron 

Różne delikatesy

polecane
niedostępny
  • Producent: Bakalland 
zobacz również
od 10 zł
  • Producent: Monin 
zobacz również
od 10 zł
  • Producent: Monin 
zobacz również
od 23 zł
  • Producent: Monin 

Dodaj komentarz