Biały puch

Z czym kojarzy Wam się biały puch? Pewnie części Was z zimą i śniegiem - macie rację ale biały puch to też przepyszne, lekkie i delikatne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach.. Jeśli lubicie ptasie mleczko to Biały Puch z pewnością jest ciastem dla Was. Puszysty biszkopt rzucany , delikatna piankowa masa i biała czekolada... Polecam 😉bialy-puch

Składniki:

4 duże jajka

130 g cukru

100 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

40 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Do nasączenia: 

1 szklanka mleka

Masa:

2 galaretki cytrynowe (u mnie Gellwe)

1 szklanka wrzątku

660 ml śmietanki 30%

1 śnieżka (u mnie Gellwe)

2 serki waniliowe danio

300 g jogurtu naturalnego

2 tabliczki białej czekoladybialy-puch-2

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane mąki. Piekarnik nagrzewamy do temp 180º. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i wraz z blaszką upuszczamy dwukrotnie z wysokości ok 50cm. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza z ciasta i zapobiegamy jego opadaniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.bialy-puch-3

W czasie kiedy biszkopt stygnie 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy ze śnieżką aż będzie puszysta. Cały czas miksując dodajemy jogurt i danio. Jedną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z masą. Na końcu wlewamy zimną galaretkę. Dokładnie miksujemy. bialy-puch-1

Wystudzony biszkopt nasączamy mlekiem, na wierzch wylewamy przygotowaną masę i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aż masa stężeje. Wierzch ozdabiamy drugą tabliczką startej czekolady. Jeśli mamy ochotę możemy użyć również pomieszanej czekolady jasnej i ciemnej. bialy-puch-4

 

Smacznego!!! 🙂

Dodaj komentarz