Biszkopt z masą chałwową

Chałwa – słodycz dla prawdziwych smakoszy, ale moi domownicy ją uwielbiają. Czy to samą czy jako dodatek do deserów czy ciast. Fajnie komponuje się z dodatkiem kawy czy przełamującym jej słodycz kwaskowatym dżemem. Właśnie takie zestawienie smaków znajdziecie dzisiaj w moim kolejnym cieście. Musicie koniecznie go spróbować – zwłaszcza jeśli należycie właśnie do wielbicieli chałwy. Składniki:

Biszkopt:

7 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki kakao

Masa chałwowa:

2 i ½ szklanki mleka

2 budynie waniliowe

200 g masła

200 g chałwy

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej (może być lekko posłodzona)

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

30 g masła

2 łyżki mleka 

Białka ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru a następnie po jednym żółtku. Mąkę pszenną mieszam z kakao. Stopniowo przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie łączymy rózgą lub szpatułką.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Przelewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zrzucamy na podłogę z wysokości ok 50 cm a następnie odstawiamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Zimny biszkopt wyjmujemy z tortownicy, przekrawamy na 3 blaty.

2 szklanki mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy go na gotujące mleko, chwilę – mieszając – pozostawiamy na ogniu aż budyń zgęstnieje. Gotowy przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała wierzchu) i pozostawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń a następnie pokruszoną chałwę. 

Pierwszy blat biszkoptu nasączamy kawą, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki a następnie wykładamy połowę masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, ponownie nasączamy, wykładamy resztę dżemu oraz masy chałwowej. Na wierzch układamy trzeci blat ciasta i nasączamy go kawą.

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mleko. Mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta. 

Smacznego 🙂

 

 

Zdrowa żywność

polecane
od 4 49
  • Producent: Achva 
  • Rodzaj: pasty i smarowidła 
polecane
od 10 99
  • Producent: ALLOS 
  • Rodzaj: pasty i smarowidła 
polecane
od 4 49
  • Producent: VIANDS 
  • Rodzaj: pasty i smarowidła 
polecane
od 4 49
  • Producent: Achva 
  • Rodzaj: pasty i smarowidła 

2 comments

    • Anna says:

      Ciasto jest świetne. Zwłaszcza dla wielbicieli chałwy. Cieszę się, że przepis Ci się podoba. Koniecznie daj znać czy ciacho smakowało również Tobie 🙂

Dodaj komentarz