Blok czekoladowy

Pamiętacie z dzieciństwa  czekoladowegy blok? Do dziś czuję ten smak... Teraz zachwycają się nim moje dzieci ale i ja jako wielki łasuch nie mogę powstrzymać się od zjedzenia kawałeczka. Dziś aby powrócić wspomnieniami do dziecięcych lat mam dla Was przepis na ten smakołyk.

blok

Składniki:

250 g masła roślinnego

1/2 szklanki wody

2 szklanki cukru (ja daję zawsze nieco mniej bo blok i tak jest bardzo słodki)

5 łyżek kakao (dałam kakao Wedel)

1 opakowanie mleka w proszku (nie granulowanego)

1-2 szklanki połamanych herbatników, wafli, ew bakalii

blok (2)Masło, wodę, cukier oraz kakao zagotowujemy. Do miski kruszymy ciastka, wafle, wrzucamy bakalie, wyspujemy mleko w proszku. Zagotowaną mieszankę lekko studzimy. Stopniowo wlewamy do suchych składników. dokładnie mieszamy.

blok (3)

Formę (najlepiej keksówkę) wykładamy folią aluminiową. Przekładamy masę. Wstawiamy do lodówki. Kiedy masa zastygnie wyjmujemy i kroimy na ok 2 cm kawałki.

blok (4)

Smacznego 😉

4 comments

    • Anna says:

      Oj niestety idzie w boczki 😀 ale co tam raz się żyje – raz na jakiś czas można sobie pozwolić 😉

Dodaj komentarz