Brekwit – czym jest, jaki wybrać i gdzie go kupić? Poradnik

Wszystko co musisz wiedzieć o brewkit, czyli jak go wybrać i gdzie go kupić Początkujący wytwórca alkoholi z pewnością w końcu natchnie się na słowo brewkit. Brzmi ono obco, dlatego może wydawać się, że to coś skomplikowanego. Nic bardziej mylnego! Brewkit to coś, co znacznie ułatwi życie i warto od niego zacząć swoją przygodę z piwowarstwem we własnym domu.

Co to jest brewkit?

Brewkit to gotowy produkt będący nachmielonym ekstraktem słodowym. Jest to gęsty syrop zrobiony ze słodu, chmielu, wody i opcjonalnych składników takich jak miód, cukier, glukoza czy syrop owocowy. Jest on klarowny, gdyż powstaje po filtracji zacieru. Stężenie takiej cieczy (zwanej też brzeczką piwowarską) wynosi około 80 %. Dzięki ekstraktowi możemy w domowym zaciszu przygotować pils, bock, stout czy dowolny inny trunek, ponieważ puszki różnią się rodzajami słodów. Brewkit w dwóch wersjach – z cukrem, który pozwoli na fermentację lub bez niego, sprzedawany jest w puszkach o pojemności zazwyczaj od 1,2 do 2 kg, do których dołączana jest instrukcja postępowania przy warzeniu oraz saszetka z drożdżami.

Piwo z brewkitu – jakich narzędzi potrzebujemy?

Po pierwsze do produkcji piwa z brewkitu będziemy potrzebowali typowego naczynia do fermentacji, a więc szklanego balonu lub fermentatora. W przypadku pierwszej opcji zazwyczaj wystarczy pojemność około 30 litrów. W procesie przydatne mogą być także: termometr, areometr, garnek i cukromierz. Gdy skończymy, potrzebne będą akcesoria i naczynia do przechowywania wyrobu, a więc butelki, kapsle i kapslownica. Z tak przygotowanym zestawem możemy śmiało brać się pracy.

Jak zrobić piwo z brewkitu? Krok po kroku

Najpierw poza wspomnianymi wcześniej akcesoriami musimy zaopatrzyć się w 1 kg cukru lub glukozy. Gdy już go mamy należy:

    • Dokładnie umyć i wysterylizować sprzęt, którego będziemy używać.
    • Pamiętać o wyciągnięciu saszetki z drożdżami oraz instrukcji warzenia spod pokrywki puszki.
    • Ogrzać zamkniętą puszkę w ciepłej wodzie przez około 10 minut, by konsystencja ekstraktu stała się bardziej płynna.
    • Do garnka wlać około 2 litry wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier lub glukozę, wymieszać i gotować 5 minut od rozpoczęcia wrzenia.
    • W balonie umieścić około 3,5 litra gorącej wody, a zaraz po tym dodać puszkę z brewkitem.
    • Wszystko dokładnie wymieszać.
    • Dodać wcześniej przygotowaną wodę z cukrem/glukozą i ponownie wymieszać.
    • Dolać zimną wodę tak, by objętość roztworu wynosiła tyle, ile podano na opakowaniu.
    • Sprawdzić temperaturę mieszaniny – gdy jest niższa niż 30 stopni, rozsypać drożdże z saszetki na jej powierzchni.
    • Przykryć balon pokrywką z rurką fermentacyjną, tak by zamknięcie było szczelne.
    • Zostawić fermentator w temperaturze 18-22 stopni na 7 dni lub na minimum 10 dni, gdy ilość cukru przekracza 15 stopni Blg.
    • Rozlać piwo do butelek po zakończonej fermentacji i sklarowaniu się piwa, dodając przy tym cukru lub glukozy w proporcji 180 gramów na 20 litrów piwa.
    • Pozostawić butelki w temperaturze 18-20 stopni – w ten sposób po upływie kilku tygodni piwo się nagazuje.
    • Przenieść piwo do chłodnego miejsca na kolejne dwa tygodnie.
    • Cieszyć się smakiem własnego wyrobu.

Brewkit – co warto wiedzieć?

    • Najważniejsza zasada w produkcji piwa z brewkitu to trzymanie się poleceń z instrukcji. Inne proporcje niż te podane na opakowaniu mogą źle wpłynąć na jakość trunku lub sprawić, że on po prostu nie wyjdzie.
    • Warto wiedzieć, że puszki trzeba użyć “na raz”, gdyż chmiel znajduje się w górnej jej części, a więc porcjowanie również doprowadzi do niekorzystnego efektu.
    • Gdy chcemy, by nasz wyrób był bardziej nachmielowany możemy użyć granulatu chmielowego jako dodatku.
    • W kwestii przydatności do spożycia, dobrze jest mieć świadomość, że piwo nie posiada stałego okresu, do którego możemy je pić tak jak inne domowe wyroby. Doświadczeni wytwórcy przekonują, że najlepszy smak ma trunek po około 2-3 miesiącach od momentu zabutelkowania.
    • Ważne jest także dokładne mycie i sterylizacja sprzętu, którego używamy – wszelkich balonów, rurek fermentacyjnych, butelek, kapsli, termometrów itd.

Jaki brewkit wybrać?

W początkach przygody z browarnictwem, gdy jeszcze nie mamy żadnego doświadczenia, może pojawić się pytanie, jaki brewkit będzie najlepszy? W końcu do wyboru jest ogrom rodzajów, a my nie mamy o nich pojęcia. Po pierwsze warto zdać się na swój gust. Jeśli na co dzień wolimy piwa jasne, wybierzmy ekstrakt do takiego rodzaju trunku. Tak samo w przypadku preferencji piw ciemnych, mocnych, słabszych i tak dalej. Zacznijmy od tego, by wybrać to, co lubimy. Doświadczeni piwowarze odradzają produkcji piw dolnej fermentacji latem.

Brewkit, gdzie kupić?

Koncentraty piwne najlepiej kupować w sklepach branżowych, których asortyment jest sprawdzony. Szczególnie popularną marką jest brewkit Cooper. Pozwala on na samodzielne przygotowanie piwa o wyjątkowym smaku i aromacie – innym niż ten, który znamy ze sklepowych półek. Nie zawiera on konserwantów ani sztucznych polepszaczy. Ten i wiele innych sprawdzonych produktów oferuje sklep Alembik. Brewkit to nie jedyna rzecz, którą tam kupicie. W ramach jednych zakupów można zaopatrzyć się w inne przydatne produkty i akcesoria piwowarskie. Polecamy to rozwiązanie!

Dodaj komentarz