Budyniowiec

Budyniowiec, budyniak - ciasto, które ma wiele nazw. Robiłam je ostatnio kilka lat temu ale pora powrócić do tego smaku. Ciasto jest mega proste w przygotowaniu i super smakuje.Składniki:
Ok. 220 g krakersów (zużyłam nieco więcej niż 1 opakowanie krakersów Lajkonika)
4 jajka
150 g cukru
130 g masła (użyłam polskiego z Mlekovity)
6 czubatych łyżek mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)
7 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy (u mnie Winiary )
Prawdziwa wanilia (dałam 3 łyżeczki wanilii Bourbon z Madagaskaru dr.Oetker)
1250 ml mleka

Cukier puder do posypania

1 litr mleka zagotowujemy z masłem. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy oraz resztę mleka. Gotową masę wlewamy do gotującego mleka i energicznie mieszamy (uważamy aby się nie przypaliła) do uzyskania gęstego budyniu.

Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy folią aluminiową. Na spód układamy ciasno jeden przy drugim krakersy. Na ciastka wykładamy gorący budyń, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 😉

5 comments

    • Anna says:

      Warto czasem wrócić do dawnych przepisów. Ja ostatni raz robiłam to ciasto kilkanaście lat temu – już zapomniałam o jego istnieniu.

Dodaj komentarz