Cappucino

Któż z nas nie lubi słodkości? Ja osobiście jestem ogromnym łasuchem, choć wolę kiedy ciasta które wychodzą spod mojej ręki bardziej smakują innym. Daje mi to wtedy nie tylko ogromną satysfakcję ale i motywację do dalszego działania. Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, może ktoś z Was zainspiruje się i pokocha pieczenie tak jak ja.
Dziś ciasto, które pierwszy raz jadłam kiedy robiła je moja mama - dziś to ja przygotowałam je z okazji jej imienin.

CIASTO CAPPUCCINO 
 

Składniki na biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
2 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
1,5 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
1 jajko
0,5 szklanki cukru pudru
1 masło lub masło roślinne
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody
dodatkowo
2,5 paczki herbatników
0,5 szklanki cappuccino rozpuszczonej w szklance wody
cappucino do posypania wierzchu ciasta
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier następnie żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia (u mnie 24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na formę wylać ciasto. Piec ok 30 minut w temp 170-180 stopni. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie jajko utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, stopniowo dodawać masło. Kiedy masa będzie gładka dodawać na przemian mleko w proszku i serki homogenizowane. Na końcu dodać żelatynę.
Upieczony biszkopt pozostawić w formie, nasączyć go lekko cappucino. Na biszkopt wyłożyć połowę masy. Herbatniki namaczać w cappucino i ułożyć na masie, przykryć pozostałą warstwą kremu. Wierzch ciasta posypać cappuccino. Wstawić na godzinę do lodówki.

2 comments

Dodaj komentarz