Chałwowiec na herbatnikach

Chałwowiec to ciasto na dni kiedy dopada mnie chandra.  Słodki, rozpływający się w ustach - idealny kiedy potrzebujemy zastrzyku cukru albo jako dodatek do popołudniowej kawy. Przez okres letni niestety go nie robiłam - ciasto jest dość ciężkie ale za to na tyle pyszne, że dziś wróciłam do niego i z niecierpliwością czekałam aż herbatniki zmiękną i będę mogła ukroić chociaż kawałeczek 🙂 chalwowiec-na-herbatnikachSkładniki:

Masa chałwowa:

250 ml mleka

3 żółtka

2 łyżki mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

60 g cukru

150 g masła (dałam Kasię ekstra maślany smak)

250 g chałwy (pomieszałam kakaową i waniliową)

50 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata)

1-2 łyżki kakao (u mnie Wedel)

Dodatkowo:

ok 150 g herbatników (u mnie Jutrzenka)

250 ml śmietany 30% (u mnie Łaciata)

1 śmietan fix

1-2 łyżki cukru pudru chalwowiec-na-herbatnikach-1

Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki mleka. Zagotowujemy. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe mleko i mąki. Do gotującego się mleka wlewamy utratą masę, ciągle mieszając aby nasz budyń nie przypalił się, gotujemy aż masa zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Chałwę kruszymy, dodajemy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu aż chałwa całkowicie się rozpuści. Zostawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puszystą masę, ciągle ucierając stopniowo dodajemy wystudzony budyń i rozpuszczoną chałwę. chalwowiec-na-herbatnikach-2

Blaszkę o wymiarach ok 20x20 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie formy układamy warstwę herbatników, na nią wykładamy część kremu. Przekładamy na przemian herbatniki i krem aż to wyczerpania masy. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixa, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietanę przekładamy do szprycy lub rękawa i wyciskamy nią rozetki na wierzchu herbatników. Ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) aby herbatniki zmiękły. chalwowiec-na-herbatnikach-3

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz