Ciasteczka kawowe

Uwielbiam kawę, mogę śmiało powiedzieć, że nie wyobrażam sobie bez niej życia. Kiedy zobaczyłam w internecie przepis na te ciastka kawowe, poprosiłam syna aby zapisał mi na kawałku kartki wszystkie potrzebne składniki. Bez sposobu wykonania, bez temperatury pieczenia…. Nawet nie pamiętam dokładnie z jakiego źródła pochodzi przepis (jeśli zajrzy tu jego autor/ka niech się koniecznie odezwie 😉 ). Wykonanie ciasteczek to moja czysta improwizacja, za to ich smak wynagradza wszystko. Składniki (na ok 30 ciasteczek):

250 g mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

50 g mąki ziemniaczanej

130 g cukru pudru

1 cukier wanilinowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka kakao

2 czubate łyżeczki kawy mielonej (nie rozpuszczalnej)

125 g masła

2 żółtka

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, kakao, kawę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy miękkie masło i całość siekamy nożem do lekkiego połączenia. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Blaszkę z wyposażenia kuchenki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe wałeczki (ja nabierałam porcję łyżeczką) i układamy je w odstępach na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º, pieczemy ok 20 minut.

Pozostawiamy do wystudzenia (ciastka wyjęte z piekarnika są jeszcze miękkie, dopiero po wystudzeniu robią się kruche).

Smacznego 🙂

 

Kakao

polecane
niedostępny
  • Producent: Diet-Food 
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 36 zł
  • Producent: Van Houten 
  • Wielkość opakowania: 1000 g
zobacz również
od 32 zł
  • Producent: JACOBS / KRAFT 
  • Wielkość opakowania: 1000 g
zobacz również
od 39 zł
  • Producent: Diemme 
  • Wielkość opakowania: 500 g

Kawa

polecane
od 13 50
  • Producent: Lavazza 
  • Rodzaj: mielona 
polecane
od 28 90
  • Producent: illy 
  • Rodzaj: ziarnista 
zobacz również
od 53 90
  • Producent: LAVAZZA 
  • Rodzaj: ziarnista 
zobacz również
od 29 90
  • Producent: Segafredo 
  • Rodzaj: -

4 comments

Dodaj komentarz