Ciasto drożdżowe z kruszonką

Często wspomnieniami wracam do lat dzieciństwa i do pobytów u mojej ukochanej babci Józi. To była wspaniała kobieta, pełna ciepła i miłości. Uwielbiałam spędzać u niej czas ferii czy wakacji. Jej dom na nasz przyjazd zawsze pachniał domowymi wypiekami. Od drzwi czuć było unosząc się w powietrzu zapach ciasta drożdżowego. Babcine ciasta były najlepsze pod słońcem. Z marmoladą, serem czy po prostu zwykle z kruszonką wprost rozpływały się w ustach. Do dziś uwielbiam zarówno smak jak i zapach takich ciast. Dlatego właśnie dziś mam dla Was przepis na taki cudowną drożdżówkę. 

Na początek uwaga!!! Aby ciasto nam się udało wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!!!

Składniki:

1 kg mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

4 żółtka

2 całe jajka

1 szklanka cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta możecie dać nieco więcej cukru)

1 szklanka mleka

1/2 kostki masła

10 dkg drożdży (dałam drożdże Babuni)

Kruszonka:

5-6 łyżek mąki pszennej

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru 

W kubku rozcieramy drożdże z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i 1/4 szklanki letniego mleka. Rozczyn przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy.  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masę jajeczną, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza a ciasto zacznie odstawać od naczynia.  Jeśli ciasto bardzo klei nam się do rąķ możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki, uważajmy jednak aby ciasto nie było za ścisłe. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę. Wkładamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Keksówki smarujemy masłem, wykładamy ciasto i pozostawiamy w blaszkach do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, na wierzch ścieramy kruszonkę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut

Lubicie takie ciasta? A może macie inny przepis na pyszną drożdżówkę? Za jakiś czas podzielę się z Wami przepisem na drożdżówkę dla leniwych. 

Smacznego 🙂

 

 

8 comments

    • Anna says:

      To prawda. Ja robię nieco mniej słodkie bo moje dzieciaki uwielbiają właśnie z dżemem i do tego kubek kakao 🙂 Pychotka 🙂

  1. Ewelina says:

    Przypomniałam sobie smak takiego ciasta z domu mojej babci. Smaki dzieciństwa. Muszę sama upiec takie ciasto

    • Anna says:

      Widzę,że ciasto drożdżowe większości z nas kojarzy się z babcią i jej wypiekami. Miłe wspomnienia, które chyba na zawsze zostaną w sercu.

    • Anna says:

      Proste czasem bywa najlepsze, bez dodatkukremów, galaretek a sprawia tyle radości – nie tylko z jedzenia

Dodaj komentarz