Ciasto drożdżowe z truskawkami

Sezon owocowy właśnie się rozpoczyna. Nareszcie pojawiły się pierwsze truskawki, które pomimo swojej diety moje jeść bez ograniczeń. Uwielbiam wykorzystywać je też do słodkich wypieków. Ciasta kruche, muffinki, serniki na zimno…. a dzisiaj właśnie drożdżowe. Ach ten zapach unoszący się po całym domu. Polecam i zapraszam do własnoręcznego wykonania. Składniki:

500 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

50 g świeżych drożdży (u mnie drożdże Babuni)

200 ml mleka

3 jajka + 3 żółtka

100 g cukru

100 g masła

500 g truskawek

Kruszonka:

100 g mąki pszennej

60 g zimnego masła

4 łyżki cukru pudru

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dodajemy ciepłe (ale nie gorące mleko) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25 minut. W tym czasie nasz zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość ok 5-krotnie.

Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, na środku robimy zagłębienie i wlewamy nasz rozczyn. Drewnianą łyżką zagarniamy mąkę do środka i delikatnie mieszamy z drożdżami. Dodajemy utartą masę jajeczną. Ponownie zagarniając do środka mieszamy je z mąką i drożdżami. Po chwili możemy już zacząć wyrabiać ciasto. Po ok 10 minutach wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wgniatamy je w ciasto. Jeśli ciasto za bardzo klei nam się do rąk delikatnie podsypujemy mąką.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 1h – 1,5h). W tym czasie powinno co najmniej 2-krotnie zwiększyć swoją objętość.  

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i masłem. Zagniatamy.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Gotowe przekładamy do formy o wymiarach 20×30 cm wysmarowanej masłem. Na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (na ok 25 minut).

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 35 minut.

UWAGA!!! Jeśli w domu mamy zbyt chłodno aby ciasto drożdżowe wyrosło wystarczy, że nagrzejemy piekarnik do temperatury 45° i tuż po osiągnięciu temperatury wyłączymy go. Ciasto wstawiamy do piekarnika i czekamy aż w odpowiednich warunkach spokojnie nam wyrośnie. 

Smacznego 🙂

 

14 comments

  1. Monika says:

    Uwielbiam truskawki i drożdżowe ciasto 🙂 Dziś u mnie gości blok czekoladowy, ale w tygodniu na pewno wykorzystam ten przepis 🙂

  2. ula mamonik says:

    lubię takie ciasta. Nie te z masą mas, tylko babki i drożdżówki,. W sumie drożdżówki to moje ulubione ciasto. Na pewno za chwilę zagości na naszym stole

Dodaj komentarz