Ciasto kruche z gruszkami i pianką

Pamiętacie z przedszkola wierszyk „Wpadła gruszka do fartuszka”? U mnie gruszki wpadły dzisiaj nie do fartuszka ale do pysznego kruchego ciasta i otoczyły się delikatną pianką. Mówię Wam pychota… A może skusicie się na własne wykonanie?  Składniki:

5 szklanek mąki pszennej ( u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1,5 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie dr.Oetker)

6 żółtek

300 g masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)

3 łyżki śmietany 18% (u mnie Piątnica)

Pianka:

6 białek

1 szklanka cukru

2 budynie malinowe (u mnie dr.Oetker)

Dodatkowo:

ok. 1 kg gruszek

cukier puder do oprószenia

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 nierówne części. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.

Gruszki obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na ósemki. Wykładamy jeden kawałek obok drugiego na ciasto.

Z białek ubijamy sztywną pianę, ciągle ucierając dodajemy stopniowo cukier a następnie proszek budyniowy. Gotową pianę rozprowadzamy równomiernie na gruszkach. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy ok 45-50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy ok 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

 

Budynie

polecane
niedostępny
  • Producent: Dr. Oetker 
  • Rodzaj: budyń 
polecane
niedostępny
  • Producent: Dr. Oetker 
  • Rodzaj: budyń 
zobacz również
od 3 21
  • Producent: AMYLON (budynie, galaretki,cukry, skrobie) 
  • Rodzaj: budyń 
zobacz również
od 2 82
  • Producent: Amylon 
  • Rodzaj: budyń 

Nabiał

polecane
od 5 49
  • Producent: ŁEMKOWYNA 
  • Rodzaj: śmietana 
polecane
niedostępny
  • Producent: Mlekovita 
  • Rodzaj: masło 
zobacz również
od 12 97
  • Producent: ZAKWASKI VIVO (żywe kultury bakterii) 
  • Rodzaj: jogurt 
zobacz również
od 5 06
  • Producent: COCO DR. MARTINS (wody kokosowe, mleko kokosowe) 
  • Rodzaj: mleko 

7 comments

  1. Mins8 says:

    Niestety, ale z tego przepisu spód się kompletnie nie upiekł a rozmoczył:( nie da się już go dopiec ani nic, także tyle z gruszek:(

    • Anna says:

      Piekłam dokładnie z tego przepisu i ciasto wyszło mi wprost idealnie – dziwne, że u Ciebie wyszło inaczej. Na dobrą sprawę nie wiem gdzie szukać przyczyny. Robilam ciasto wielokrotnie i nigdy nie miałam z nim problemu.

    • Jelon says:

      Następnym razem zanim wyłożysz gruszki na ciasto, posyp je odrobiną kaszy manny. Nie będzie ona wyczuwalna w cieście, a zapobieganie rozmoczeniu ciasta przez sok z gruszek i w efekcie nieupieczeniu spodu.
      Powodzenia i pozdrawiam.

    • Bogda says:

      Ja zawsze podpiekam 10 minut ciasto, 180*C,posypuję po podpieczeniu bułką tarta, na to wykladam obojętnie jakie owoce (jabłka, gruszki, maliny itd.) mimo to, że nikt w przepisie nie nie mówi o podpieczeniu, to ja zawsze tak robię i nie ma mowy, żeby coś nie wyszło, spód jest zawsze dopieczony i kruchutki. Naprawdę polecam.

  2. Bogda says:

    Ja zawsze podpiekam 10 minut ciasto, 180*C,posypuję po podpieczeniu bułką tarta, na to wykladam obojętnie jakie owoce (jabłka, gruszki, maliny itd.) mimo to, że nikt w przepisie nie nie mówi o podpieczeniu, to ja zawsze tak robię i nie ma mowy, żeby coś nie wyszło, spód jest zawsze dopieczony i kruchutki. Naprawdę polecam.

Dodaj komentarz