Ciasto kruche z gruszkami i pianką

Pamiętacie z przedszkola wierszyk "Wpadła gruszka do fartuszka"? U mnie gruszki wpadły dzisiaj nie do fartuszka ale do pysznego kruchego ciasta i otoczyły się delikatną pianką. Mówię Wam pychota... A może skusicie się na własne wykonanie?  Składniki:

5 szklanek mąki pszennej ( u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1,5 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie dr.Oetker)

6 żółtek

300 g masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)

3 łyżki śmietany 18% (u mnie Piątnica)

Pianka:

6 białek

1 szklanka cukru

2 budynie malinowe (u mnie dr.Oetker)

Dodatkowo:

ok. 1 kg gruszek

cukier puder do oprószenia

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 nierówne części. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.

Gruszki obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na ósemki. Wykładamy jeden kawałek obok drugiego na ciasto.

Z białek ubijamy sztywną pianę, ciągle ucierając dodajemy stopniowo cukier a następnie proszek budyniowy. Gotową pianę rozprowadzamy równomiernie na gruszkach. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy ok 45-50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy ok 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

 

2 comments

Dodaj komentarz