Pamiętacie z przedszkola wierszyk „Wpadła gruszka do fartuszka”? U mnie gruszki wpadły dzisiaj nie do fartuszka ale do pysznego kruchego ciasta i otoczyły się delikatną pianką. Mówię Wam pychota… A może skusicie się na własne wykonanie? Składniki:
5 szklanek mąki pszennej ( u mnie Szymanowska Polskie Młyny)
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie dr.Oetker)
6 żółtek
300 g masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)
3 łyżki śmietany 18% (u mnie Piątnica)
Pianka:
6 białek
1 szklanka cukru
2 budynie malinowe (u mnie dr.Oetker)
Dodatkowo:
ok. 1 kg gruszek
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 nierówne części. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.
Gruszki obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na ósemki. Wykładamy jeden kawałek obok drugiego na ciasto.
Z białek ubijamy sztywną pianę, ciągle ucierając dodajemy stopniowo cukier a następnie proszek budyniowy. Gotową pianę rozprowadzamy równomiernie na gruszkach. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy ok 45-50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy ok 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Budynie

- Producent: Dr. Oetker
- Rodzaj: budyń

- Producent: Dr. Oetker
- Rodzaj: budyń

- Producent: Amylon
- Rodzaj: budyń

- Producent: Amylon
- Rodzaj: budyń
Nabiał

- Producent: ŁEMKOWYNA Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
- Rodzaj: śmietana

- Producent: Bregott
- Rodzaj: masło

- Producent: Bregott
- Rodzaj: masło
Ciasto wygląda przepysznie, będę musiała wypróbować przepis 😉
Dziękuję ? polecam póki gruszki mają prawdziwie jesienny smak ?
Niestety, ale z tego przepisu spód się kompletnie nie upiekł a rozmoczył:( nie da się już go dopiec ani nic, także tyle z gruszek:(
Piekłam dokładnie z tego przepisu i ciasto wyszło mi wprost idealnie – dziwne, że u Ciebie wyszło inaczej. Na dobrą sprawę nie wiem gdzie szukać przyczyny. Robilam ciasto wielokrotnie i nigdy nie miałam z nim problemu.
Następnym razem zanim wyłożysz gruszki na ciasto, posyp je odrobiną kaszy manny. Nie będzie ona wyczuwalna w cieście, a zapobieganie rozmoczeniu ciasta przez sok z gruszek i w efekcie nieupieczeniu spodu.
Powodzenia i pozdrawiam.
Ja zawsze podpiekam 10 minut ciasto, 180*C,posypuję po podpieczeniu bułką tarta, na to wykladam obojętnie jakie owoce (jabłka, gruszki, maliny itd.) mimo to, że nikt w przepisie nie nie mówi o podpieczeniu, to ja zawsze tak robię i nie ma mowy, żeby coś nie wyszło, spód jest zawsze dopieczony i kruchutki. Naprawdę polecam.
Ja zawsze podpiekam 10 minut ciasto, 180*C,posypuję po podpieczeniu bułką tarta, na to wykladam obojętnie jakie owoce (jabłka, gruszki, maliny itd.) mimo to, że nikt w przepisie nie nie mówi o podpieczeniu, to ja zawsze tak robię i nie ma mowy, żeby coś nie wyszło, spód jest zawsze dopieczony i kruchutki. Naprawdę polecam.