Przepis dostałam jakiś czas temu od mojej teściowej. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Idealne dla niespodziewanych gości. Można do niego dodać dowolne owoce. A czemu kubeczkowe? A to dlatego, że miarą w tym przepisie jest kubeczek po jogurcie. Składniki:
3 jajka
1 mały jogurt naturalny (u mnie Bakoma)
1 kubeczek (ten po jogurcie) cukru
3 kubeczki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubeczek oleju
dowolne owoce
cukier puder do oprószeniaJajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Miksujemy aż masa będzie gładka. Mieszamy z dowolnymi owocami. U mnie tym razem jabłka pokrojone w kostkę i kilka borówek amerykańskich.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystygnięcia.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Pycha 🙂 a do tego jaka intrygująca nazwa 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
Jak teściowa ok to i ciasto dobre ?
No nie może być inaczej ? w przeciwnym razie nie chwaliłabym się, że to przepis od Teściowej ?