Ciasto kubeczkowe

Przepis dostałam jakiś czas temu od mojej teściowej. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Idealne dla niespodziewanych gości. Można do niego dodać dowolne owoce. A czemu kubeczkowe? A to dlatego, że miarą w tym przepisie jest kubeczek po jogurcie. Składniki:

3 jajka

1 mały jogurt naturalny (u mnie Bakoma)

1 kubeczek (ten po jogurcie) cukru

3 kubeczki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kubeczek oleju

dowolne owoce

cukier puder do oprószeniaJajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.  Miksujemy aż masa będzie gładka. Mieszamy z dowolnymi owocami. U mnie tym razem jabłka pokrojone w kostkę i kilka borówek amerykańskich.

Tortownicę o średnicy 23-24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystygnięcia.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

 

Smacznego 🙂

 

4 comments

Dodaj komentarz