Ciasto niedzielne

Skąd się wzięła nazwa? A właśnie stąd, że ciasto powstało w niedzielę, zrobione na szybko z tego co akurat miałam pod ręką. Szybkie i pyszne. Czekoladowy krem z mascarpone z niewielką ilością alkoholu doskonale nadaje się do popołudniowej kawki. Polecam. 

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka

100 g cukru

75 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

25 g mąki ziemniaczanej (u mnie Kupiec)

Masa:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki 36% (u mnie Mlekovita)

200 g gorzkiej czekolady (u mnie Wedel)

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

1 szklanka przegotowanej wody

2 łyżeczki cukru

rum lub aromat rumowy do smaku

kakao do posypania
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli przesiane mąki. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Upieczony biszkopt upuszczamy z wysokości ok 50 cm na podłogę ( w ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza w cieście i zapobiegamy dalszemu opadaniu ciasta). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Na garnku z gotującą wodą stawiamy szklaną miseczkę i wrzucamy do niej połamaną czekoladą. Od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Delikatnie studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a następnie serek mascarpone. Na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i spirytus.

Składniki ponczu dokładnie mieszamy. Studzimy. 

Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Pierwszy nasączamy połową ponczu, wykładamy połowę masy. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta, nasączamy ponczem i wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy ciemnym kakao.

UWAGA!!!! Możemy upiec biszkopt w mniejszej tortownicy i wówczas przekroić go na 3 blaty - wyjdzie nam mini torcik 🙂

Smacznego 🙂

 

6 comments

Dodaj komentarz