Ciasto tortowe

Pamiętam czasy kiedy byłam mała i każdy tort przygotowywany w domu był przełożony masą maślaną. Zatęskniłam za tym smakiem i choć za oknem słońce, w ten weekend na naszym stole wylądowało ciasto tortowe z maślanym kremem kawowym. Pycha. Składniki:

Biszkopt:

5  jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

5 jajek

2 kostki dobrego masła

1,5 szklanki cukru

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki kakao

Poncz:

1 szklanka wody

4-5 łyżeczek cukru

aromat rumowy lub rum do smaku

Dodatkowo:

słoik dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaśnego

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączymy (najlepiej za pomocą szpatułki).

Formę 25xx36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

Masa maślana:

Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Studzimy.

Jajka ubijamy na puch z dodatkiem cukru (powinny kilkukrotnie powiększyć swoją objętość). Stopniowo dodajemy miękkie masło i ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczoną kawę i kakao. Krótko miksujemy do połączenia.

Poncz:

We wrzątku rozpuszczam cukier, studzimy. Dodajemy do smaku aromat rumowy lub rum.

Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem porzeczkowym. Wykładamy połowę masy maślanej i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy ponczem i rozprowadzamy resztę masy.

Wierzch ozdabiamy wg uznania: owocami, startą czekoladą, prażonymi migdałami itp.

Ciasto wstawiamy do lodówki i pozostawiamy najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

 

 

Dżemy i konfitury

polecane
od 4 69
  • Producent: Agros Nova 
  • Rodzaj: dżem 
  • Smak: czarna porzeczka 
zobacz również
od 25 90
  • Producent: Wilkin & Sons 
  • Rodzaj: konfitura 
  • Smak: -
zobacz również
od 25 zł
  • Producent: Wilkin & Sons 
  • Rodzaj: marmolada 
  • Smak: pomarańczowy 
zobacz również
od 25 zł
  • Producent: Wilkin & Sons 
  • Rodzaj: -
  • Smak: -

Kawa

polecane
od 20 79
  • Producent: Nestle 
  • Rodzaj: rozpuszczalna 
polecane
od 31 zł
  • Producent: Kraft Foods 
  • Rodzaj: rozpuszczalna 
zobacz również
od 29 90
  • Producent: Segafredo 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 53 90
  • Producent: LAVAZZA 
  • Rodzaj: ziarnista 

Zdrowa żywność

polecane
od 15 49
  • Producent: OMA Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno k. War 
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty 
zobacz również
od 49 zł
  • Producent: MRM 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 79 zł
  • Producent: MRM 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 79 zł
  • Producent: MRM 
  • Rodzaj: -

11 comments

  1. Justyna says:

    Masy maślane to też mój smak dzieciństw 🙂 Teraz jak już jestem starsza kocham smak kawy, więc ta propozycja naprawdę mi przypadła do gustu 🙂

    • Anna says:

      Ja akurat lubię takie ciacha. Oczywiście nie za często, bo kremy maślane są dość ciężkie. Mam nadzieję, że Twojemu Tacie będzie smakował 🙂

  2. Elena says:

    Ciasto idealne dla mnie, uwielbiam desery kawowe i jeszcze w połączeniu z dżemem musi być pyszne 🙂 Jak będę miała gości w weekend to spróbuję dla nich upiec takie ciacho 🙂 Oby tylko mi wyszło 🙂

Dodaj komentarz