Przepis na to ciasto znajduje się w moim zeszycie jeszcze z czasów szkoły podstawowej. Pamiętam jak dziś, kiedy razem z koleżankami po raz pierwszy piekłyśmy je na pracach ręcznych. Ach to były czasy. Teraz kiedy potrzebuję przyrządzić szybko jakiś deser, powracam z wielkim sentymentem do tej receptury.Składniki:
4 jajka
1 szklaka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
1 cukier waniliowy
niepełna szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ok 300 g śliwek
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlewamy olej a następnie powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek,kroimy w kostkę. Owoce oprószamy mąką ziemniaczaną (zapobiegnie to wyciekaniu soku z owoców w głąb ciasta). Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wierzch wystudzonego ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Cukier i słodziki

- Producent: AMYLON (budynie, galaretki,kisiele,cukry, skrobie
- Rodzaj: -

- Producent: Helios
- Rodzaj: cukier brązowy
Zdrowa żywność

- Producent: SPORTFOOD

- Producent: SPORTFOOD
Dyspensery gastronomiczne

- Producent: Hendi
- Przeznaczenie: -

- Producent: Hendi
- Przeznaczenie: do sosu

- Producent: Hendi
- Przeznaczenie: do sosu