Ciasto widelcem mieszane

Ostatni weekend był dość intensywny, jednak mimo wszystko obowiązkowo musiało powstać ciasto do popołudniowej kawki. Wyciągnęłam więc te składniki, które miałam pod ręką i resztkami sił, bez używania miksera powstało błyskawiczne ciasto mieszane widelcem.

Do ciasta możecie użyć dowolnych owoców, zarówno tych sezonowych jak i mrożonych czy z kompotu. Z każdymi ciasto smakuje świetnie.Składniki:

4 jajka

1 szklanka kefiru

½ szklanki oleju

3 szklanki mąki pszennej- polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

Kruszonka:

50 g mąki pszennej

25 g cukru pudru

25 g masła

1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

Ok 200 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)

Jajka, olej, kefir przelewamy do miski. Roztrzepujemy dokładnie widelcem lub rózgą. Dodajemy mąkę,  cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy dokładnie mieszamy

Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce.

Składniki kruszonki przekładamy do miski. Rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Posypujemy wierzch ciasta

Całość wstawiany do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

 

Smacznego 🙂Jelonki

Dodaj komentarz