Ciasto z ciepłymi lodami.

Dzisiaj przepis na bardzo delikatne i lekkie ciasto, które imponuje nie tylko swoim wyglądem ale również smakiem. Smakiem przypomina nieco śnieżny puch (na który przepis znajdziecie tutaj) jednak wewnątrz kryje się mega niespodzianka w postaci lekkiej słodkiej pianki oblanej czekoladą. 

Składniki: 

12 ciepłych lodów w czekoladzie (dostaniecie je w Lidlu, Kauflandzie)

300 ml śmietanki 30% lub 36% (u mnie Łowicka 36%)

800 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Rolmlecz Mlekpol)

1 galaretka cytrynowa (u mnie Delecta)

2 łyżki żelatyny (u mnie deserowa dr. Oetker)

2 galaretki w dowolnym smaku (u mnie nowość Delecta owoce egzotyczne: ananas, mango, melon)

ok. 20 sztuk herbatników (u mnie Petit Beurre Jutrzenka)

Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy folią aluminiową. Na spód układamy herbatniki.

Galartekę cytrynową rozpuszczamy razem z żelatyną w 450 ml wrzątku. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy serek waniliowy a następnie zimną galaretkę. Lekko tężejącą masę przelewamy na herbatniki a następnie delikatnie wciskamy w nią lody (ja obcinam z lodów wafelki, które są na spodzie). Pozostawiamy do całkowitego stężenia.

W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki i pozostawiamy do wystudzenia. Lekko tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). 

Smacznego 🙂

 

15 comments

    • Anna says:

      Dziękuję i zgadzam się w 100% – idealne ciasto do kawy, nuta słodyczy z ciepłych lodów i kawa… to coś dla mnie 🙂

    • Anna says:

      Cieszę się, że podoba Ci się ta proozycja 😊 dla mnie ciepłe lody to trochę taki powrót do dzieciństwa – pamiętam do dziś ten smak 😀

Dodaj komentarz