Ciasto z masą kukułkową

Macie ochotę na coś mega pysznego? Zapraszam na wielowarstwowe ciasto z masą kukułkową. Idealne na święta, imprezy lub po prostu na weekend. Rewelacyjne połączenie smaków zapewni rozkosz Waszym kubkom smakowym. Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki pszennej ( u mnie Mąka Basia)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 ,5 łyżki kakao (u mnie Wedel)

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

500 ml mleka

1 budyń śmietankowy ( u mnie dr.Oetker)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

150 g masła (U mnie Kasia Ekstra Maślany Smak)

1 puszka masy krówkowej o smaku kukułki (u mnie Helio)

Poncz:

0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej posłodzonej łyżeczką cukru

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (u mnie Łowicz)

1 duże opakowanie herbatników (u mnie Jutrzenka)

1 słoik kremu czekoladowo lub czekoladowo-orzechowego (u mnie Wedel)

Płatki migdałowe (u mnie Helio)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy a następnie przekrawamy na 2 blaty.

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do niego dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo masę kukułkową a następnie budyń. 3 łyżki masy odkładamy do oddzielnej miseczki. 

Jeden blat biszkoptu układamy na tacy bądź w blaszce wyłożonej folią aluminiową (ta druga opcja jest wygodniejsza) i nasączamy połową ponczu. Wykładamy połowę dżemu a następnie połowę masy kukułkowej. Na masie układamy warstwę herbatników a następnie smarujemy kremem czekoladowym i wykładamy kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy drugą połowę masy kukułkowej.

Drugi blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym i odwracając go dżemem do dołu kładziemy na cieście. Wierzch smarujemy odłożoną masą kukułkową.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Całość odstawiamy w chłodne miejsce i pozostawiamy najlepiej na całą noc. 

Smacznego!!! 🙂 

 

 

 

3 comments

Dodaj komentarz