Ciasto z sokiem Kubuś

Znacie ciasto i nazwie shrek lub Kubuś (przepis na Kubusia podawałam Wam tutaj). Krem budyniowy na bazie soku Kubuś lub Pysio nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Dziś zrobiłam podobne ciasto jednak troszkę przeze mnie zmodyfikowane. Smak nieco inny ale zapewniam, że pyszny.Składniki:

Ciasto:

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

5 łyżek mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

Sok wyciśnięty z 1 cytryny

1 łyżką cukru pudru

4 łyżki wody

Masa budyniowa:

1 lite zielonego soku Kubuś lub Pysio

3 duże budynie śmietankowe - na 3/4 litra mleka (u mnie Delecta)

Masa śmietanowa:

400 ml śmietanki 30% ( u mnie Łaciata)

1 galaretka ( u mnie wieloowocowa Wodzisław)

3/4 szklanki wrzątku

Dodatkowo:

2 opakowania delicji (u mnie Wedel)

2 galaretki  (u mnie leśne owoce Delecta)

800 ml wrzątku

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, przesiane mąki, proszek do pieczenia i olej. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy ok 30 minut. Studzimy.

Z podanych składników przygotowujemy poncz. Nasączamy biszkopt. 

W 1,5 szklanki soku Kubuś rozprowadzamy budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy aź masa będzie gęsta ( uważamy aby budyń się nie przypalił). Gorącą masę wykładamy na biszkopt. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną galaretkę. Masę wykładamy na ciasto.

Na masę śmietanową wykładamy delicje ( czekoladą do góry). Pozostawiamy do stężenia.

Galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzątku. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na delicje. Pozostawiamy do stężenia.  

Smacznego 😊

3 comments

    • Anna says:

      Gwarantuję, że nawet ze śmietaną nie jest tak bardzo kaloryczne. Ciasto nie jest zbyt słodkie pomimo tylu warstw. A śmietanka mmmmmmm pycha 😉

Dodaj komentarz