Ciasto ze śliwkami pod bezową chmurką

Sezon na śliwki w pełni. Uwielbiam wykorzystywać je do różnego rodzaju wypieków - słodkich bułeczek, jako dodatek do ciasta drożdżowego czy po prostu do ciasta kruchego. Dziś troszkę poeksperymentowałam, ale muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektów. Ciasto wyszło niezbyt słodkie, śliwki idealnie przełamują słodycz bezy. śliwkiZapraszam.

Składniki na ciasto:

250 g mąki (u mnie Basia)

200 g masła lub margaryny

50 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 żółtka (białka zostawiamy do bezy)

Bezowa chmurka:

4 białka

200 g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ponadto:

ok 500 g  śliwek

cukier do posypania śliwek

śliwki (1)

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach 26x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomierni ciasto. Ze śliwek wyjmujemy pestki, układamy je na cieście (skórką do dołu). Jeśli śliwki są dość kwaśne posypujemy je cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°, wstawiamy ciasto. Zapiekamy ok 20 minut.

śliwki (2)

Kiedy ciasto się piecze z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na zapieczone ciasto wykładamy pianę. Ja wykładałam ją łyżka po łyżce obok siebie aby powierzchnia bezy była nierównomierna. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 170° aż nasza beza będzie złota. Pozostawiamy z lekko uchylonymi drzwiczkami w piekarniku do ostygnięcia. śliwki (3)

 

 

Smacznego 🙂

8 comments

    • Anna says:

      Dziekuję 😀Naprawdę polecam wypróbować. Ciasto jest przeze mnie wymyślone i robiłam je po raz pierwszy ale wyszło naprawdę pyszne. Blaszka ciasta znikła bardzo szybko 😊

Dodaj komentarz