Cukinia z kurkumą

Kolejny przepis z serii przetworów zimowych – co prawda również na cukinię ale uwielbianą przez mojego syna, w zalewie z kurkumą. Cukinia ma jedną ogromną zaletę, a mianowicie to, że bardzo szybko się ją robi. Moja piwnica pomału zapełnia się nowymi słoiczkami. Z pewnością na tych się nie skończy 🙂 Składniki:

3 kg cukinii

ziele angielskie

czosnek

pieprz ziarnisty

liść laurowy

Zalewa:

6 szklanek wody

2,5 szklanki octu 10%

1,5 szklanki cukru

2 łyżki soli

1 łyżka kurkumy

Cukinię myjemy, kroimy w plastry (moja była dość duża dlatego pokroiłam w ćwiartki).

Składniki zalewy podgrzewamy do momentu dokładnego połączenia i rozpuszczenia.

Cukinię układamy we wcześniej wyparzonych słoikach. Do każdego dodajemy 2 ziarenka ziela, liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu i ząbek czosnku. Słoiki wypełniamy zalewą. Zakręcamy.

Słoiki wstawiamy do garnka (dno wykładamy ściereczką), zalewamy wodą do ok 3/4 wysokości słoika, pasteryzujemy ok 10-12 minut (od chwili zagotowania wody).

Gotowe odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego 🙂

 

Przyprawy i zioła

polecane
niedostępny
  • Producent: HEAL 
  • Rodzaj: liść laurowy 
polecane
niedostępny
  • Producent: HEAL 
  • Rodzaj: kurkuma 
polecane
niedostępny
  • Producent: ZDROWA KALORIA 
  • Rodzaj: kurkuma 
polecane
od 1 79
  • Producent: Prymat 
  • Rodzaj: ziele angielskie 

One comment

Dodaj komentarz