Cytrynowe ciasto z cukinią

Sezon cukiniowy jest u mnie w tym roku dość intensywny – no cóż, cukinia obrodziła nadzwyczaj dorodnie. Były już placki cukiniowe, leczo, ciasto czekoladowe (przepis znajdziecie tutaj), cukinia z curry – przyszła kolej na ciasto cytrynowe. Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość. Składniki:

3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

2 łyżki soku z cytryny

3 jajka

1 i 1/3 szklanki cukru

1 szklanka oleju

2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

sok wyciśnięty z cytryny

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny.

Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy.

Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).

Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka).

Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.

Smacznego 🙂

 

Cukier i słodziki

polecane
od 2 59
  • Producent: Pfeifer i Langen 
  • Rodzaj: cukier biały 
  • Postać: sypany 
zobacz również
od 6 50
  • Producent: DIAMANT 
  • Rodzaj: cukier brązowy 
  • Postać: -
zobacz również
od 8 99
  • Producent: DR ZDROWIE 
  • Rodzaj: cukier brązowy 
  • Postać: -
zobacz również
od 15 09
  • Producent: Zielony Listek DOMOS 
  • Rodzaj: stewia 
  • Postać: tabletki 

Przyprawy i zioła

polecane
od 1 59
  • Producent: Bakalland 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 11 99
  • Producent: PRONESS MyVita 
  • Rodzaj: sól 
zobacz również
od 8 99
  • Producent: PRONESS MyVita 
  • Rodzaj: sól 
zobacz również
od 8 99
  • Producent: PRONESS MyVita 
  • Rodzaj: sól 

Różne słodycze

polecane
od 1 40
  • Producent: Bezgluten 
zobacz również
od 8 99
  • Producent: -
zobacz również
od 8 99
  • Producent: -
zobacz również
od 2 69
  • Producent: VITACORN 

7 comments

    • Anna says:

      Cukinia nie jest wyczuwana w smaku. Sprawia jednak, że ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.

Dodaj komentarz