Sezon cukiniowy jest u mnie w tym roku dość intensywny – no cóż, cukinia obrodziła nadzwyczaj dorodnie. Były już placki cukiniowe, leczo, ciasto czekoladowe (przepis znajdziecie tutaj), cukinia z curry – przyszła kolej na ciasto cytrynowe. Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość. Składniki:
3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny.
Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy.
Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).
Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka).
Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.
Cukier i słodziki

- Producent: Pfeifer i Langen
- Rodzaj: cukier biały
- Postać: sypany

- Producent: Helios
- Rodzaj: cukier brązowy
- Postać: -

- Producent: DR ZDROWIE
- Rodzaj: fruktoza
- Postać: -

- Producent: HORIZON
- Rodzaj: cukier brązowy
- Postać: -
Przyprawy i zioła

- Producent: Bakalland
- Wielkość opakowania: 100 g
- Rodzaj: -

- Producent: BadaPak
- Wielkość opakowania: -
- Rodzaj: laska wanilii

- Producent: BadaPak
- Wielkość opakowania: 5000 g
- Rodzaj: kozieradka

- Producent: BadaPak
- Wielkość opakowania: 5000 g
- Rodzaj: czarnuszka
Różne słodycze

- Producent: Annas

- Producent: Annas

- Producent: Annas
Ciasto z cukinią? To musi być bardzo ciekawy smak 🙂
Cukinia nie jest wyczuwana w smaku. Sprawia jednak, że ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.
Ciasto z warzywami to coś nowego, ale muszę spróbować 😀
Polecam. 🙂 Wcale nie smakuje jak warzywne 🙂
Z tej porcji wychodzi 1 keksowka czy 2 ?
Z twj porcji wychodzą 2 formy