Cytrynowe ciasto z cukinią

Sezon cukiniowy jest u mnie w tym roku dość intensywny – no cóż, cukinia obrodziła nadzwyczaj dorodnie. Były już placki cukiniowe, leczo, ciasto czekoladowe (przepis znajdziecie tutaj), cukinia z curry – przyszła kolej na ciasto cytrynowe. Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość. Składniki:

3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

2 łyżki soku z cytryny

3 jajka

1 i 1/3 szklanki cukru

1 szklanka oleju

2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

sok wyciśnięty z cytryny

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny.

Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy.

Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).

Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka).

Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.

Smacznego 🙂

 

Cukier i słodziki

polecane
od 2 29
  • Producent: Pfeifer i Langen 
  • Rodzaj: cukier biały 
  • Postać: sypany 
zobacz również
od 21 49
  • Producent: HELIOS 
  • Rodzaj: cukier brązowy 
  • Postać: -
zobacz również
od 6 zł
  • Producent: Diamant 
  • Rodzaj: cukier brązowy 
  • Postać: sypany 
zobacz również
od 12 59
  • Producent: HORIZON 
  • Rodzaj: cukier brązowy 
  • Postać: -

Przyprawy i zioła

polecane
od 1 29
  • Producent: Bakalland 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 13 46
  • Producent: Natur Compagnie 
  • Rodzaj: kostka rosołowa 
zobacz również
od 12 91
  • Producent: Dary Natury 
  • Rodzaj: kardamon 
zobacz również
od 7 39
  • Producent: RAPUNZEL (kremy orzechowe, kostki, ketchupy, inne 
  • Rodzaj: kostka rosołowa 

Różne słodycze

polecane
od 1 40
  • Producent: Bezgluten 
zobacz również
od 169 zł
  • Producent: Smacza Jama 
zobacz również
od 1 19
  • Producent: LECKER'S 
zobacz również
od 13 90
  • Producent: Lindt 

7 comments

    • Anna says:

      Cukinia nie jest wyczuwana w smaku. Sprawia jednak, że ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.

Pozostaw odpowiedź Łucja Anuluj pisanie odpowiedzi