Czekoladowe ciasto z cukinią

Czekolada + cukinia – czy takie połączenie może się sprawdzić? Okazuje się, że tak. W dzisiejszym przepisie połączyłam własnie te dwa składniki, a efekt jaki otrzymałam jest po prostu mega pyszny. Nigdy nie miałam przekonania do ciast z dodatkiem warzyw, obawiałam się też zawsze, że to co wyjdzie z piekarnika okaże się najprawdziwszym w świecie… zakalcem. Okazuje się jednak, że moje wyobrażenie było bardzo mylne, dlatego zachęcam Was dziś do małego eksperymentu w kuchni. Ciasto jest puszyste, wilgotne, smakiem i intensywne w smaku.  Od razu uprzedzę wszelkie pytania – CUKINIA NIE JEST WYCZUWALNA W CIEŚCIE. Składniki:

350 g cukinii

3 jajka

120 ml oleju

240 g mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

60 g kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g cukru

1 łyżka kawy rozpuszczalnej (sypkiej)

1 tabliczka czekolady (dowolnie: mleczna, gorzka, deserowa)

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką). Odstawiamy na bok.

Jajka ucieramy z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodajemy małym strumieniem olej a następnie kawę.

W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. 2/3 sypkich składników dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy do połączenia.

Czekoladę siekamy, razem z cukinią (z sokiem) dodajemy do pozostałych sypkich składników. Mieszamy.

Produkty z obu misek łączymy i krótko mieszamy – tylko do połączenia składników. UWAGA!!! IM DŁUŻEJ BĘDZIEMY MIESZAĆ TYM NASZE CIASTO BĘDZIE CIĘŻSZE I W EFEKCIE PO UPIECZENIU MOŻE WYJŚĆ ZAKALEC.

Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45-50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

Czekolady i bombonierki

polecane
niedostępny
  • Producent: Mondelez 
  • Rodzaj: czekolady mleczne 
polecane
niedostępny
  • Producent: Fazer 
  • Rodzaj: czekolady mleczne 
zobacz również
od 45 zł
  • Producent: Anthon Berg 
  • Rodzaj: bombonierki i praliny 
zobacz również
od 27 zł
  • Producent: Monin 
  • Rodzaj: czekolady mleczne 

Kakao

polecane
od 25 29
  • Producent: Terra etica 
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 36 zł
  • Producent: Van Houten 
  • Wielkość opakowania: 1000 g
zobacz również
od 32 zł
  • Producent: JACOBS / KRAFT 
  • Wielkość opakowania: 1000 g
zobacz również
od 39 zł
  • Producent: Diemme 
  • Wielkość opakowania: 500 g

Oleje spożywcze

polecane
niedostępny
  • Producent: Marlibo 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 19 90
  • Producent: -
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 38 59
  • Producent: EKO-WITAL 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 10 29
  • Producent: 108Olandia 
  • Rodzaj: olej słonecznikowy 

6 comments

  1. Asia says:

    Kolejny przepis na ciasto czekoladowe z cukinii. Kilka już wypróbowałam, ale nigdzie nie było kawy. Jestem ciekawa jak to smakuje 🙂

    • Anna says:

      Kawa dodaje ciastu ciekawego smaku. Polecam spróbować, mnie własnie jej dodatek zainspirował do upieczenia – jak na prawdziwego kawoholika przystało 😉

    • Anna says:

      Polecam. Już wkrótce podam kolejny przepis z wykorzystaniem cukinii- tym razem na aromatyczne ciasto cytrynowe 🙂

Dodaj komentarz