Czekoladowe ciasto z gruszkami

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam to ciasto stwierdziłam – muszę je zrobić. Mocno czekoladowe, z całymi gruszkami  – ciasto dla smakoszy nieco mniej słodkich wypieków. Szybkie i proste w wykonaniu, a całe gruszki sprawiają, że ciasto cieszy nie tylko podniebienie.

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki

3 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

3 jajka

1/4 szklanki oleju

1/4 szklanki cukru

3 gruszki

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo ciągle ubijając dodajemy cukier a następnie żółtka i olej. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao.

Keksówkę o wymiarach 26×12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. 

Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy pozostawiając koconki. Obrane gruszki wciskamy w ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia.

Gotowe ciast możemy posypać cukrem pudrem lub przyozdobić domowym lukrem. 

Smacznego 🙂

Kakao

polecane
od 26 19
  • Producent: Cafe Michel 
  • Wielkość opakowania: 200 g
zobacz również
od 36 zł
  • Producent: Van Houten 
  • Wielkość opakowania: 1000 g
zobacz również
od 6 99
  • Producent: Bio Planet 
  • Wielkość opakowania: 200 g
zobacz również
od 13 46
  • Producent: ALLFAIR (mleko kokosowe, kakao) 
  • Wielkość opakowania: -

Przyprawy i zioła

polecane
od 0 99
  • Producent: Delecta 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 13 71
  • Producent: Natur Compagnie 
  • Rodzaj: kostka rosołowa 
zobacz również
od 6 zł
  • Producent: TRS 
  • Rodzaj: chili 
zobacz również
od 2 81
  • Producent: Dary Natury 
  • Rodzaj: mięta 

Dodaj komentarz