Czekośliwka

Czy znacie już domową czekośliwkę? Jeśli nie, koniecznie musicie jej spróbować. Jeśli lubicie czekoladowe kremy do smarowania pieczywa, czekośliwka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Można śmiało powiedzieć, że to zdrowsza wersja słynnej nutelli – choć zamiast orzechów jak sama nazwa wskazuje czuć w niej pyszne śliwki.

Sposobów jej przygotowania jest wiele. Jedni dodają kakao, inni czekoladę mleczną – mi najbardziej smakuje wersja z gorzką czekoladą. Składniki:

2,5 kg śliwek

500 g cukru

200 g g gorzkiej czekolady (najlepiej takiej z zawartością kakao powyżej 70%)

Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek. Jeśli są dość duże możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka z grubym dnem wlewamy kilka łyżek wody (zapobiegnie to przypaleniu zanim śliwki puszczą sok). Wrzucamy owoce, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na małym ogniu o czasu do czasu mieszając, do chwili aż nasze powidła odparują i zgęstnieją.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dorzucamy do powideł i mieszamy do czasu aż się rozpuści (nie gotujemy). Gorącą czekośliwkę nakładamy do słoiczków.

UWAGA!!!! Spotkałam się z informacją, że czekośliwka może pleśnieć. Jeśli obawiacie się takiej sytuacji możecie ją dodatkowo zapasteryzować.

Czekośliwka świetnie smakuje jako dodatek do naleśników racuchów a także prosto z łyżki 🙂

Czekolady i bombonierki

polecane
od 9 90
  • Rodzaj: czekolady gorzkie 
  • Wielkość opakowania: 80 g
  • Producent: -
polecane
od 4 19
  • Rodzaj: czekolady gorzkie 
  • Wielkość opakowania: -
  • Producent: Terravita 
polecane
od 7 29
  • Rodzaj: czekolady gorzkie 
  • Wielkość opakowania: -
  • Producent: Wawel 
polecane
niedostępny
  • Rodzaj: czekolady gorzkie 
  • Wielkość opakowania: -
  • Producent: Tai Tau 

Dodaj komentarz