Danio

Ciasto, które robiłam wieki temu. Delikatny mocno waniliowy biszkopt, przełożony kremem na bazie serków Danio i bitej śmietany, wykończony brzoskwiniowym dżemem i płatkami migdałowymi - czy może być coś lepszego. Pora powrócić do odnalezionego gdzieś w głębi zeszytu przepisu. Polecam. Składniki:

Ciasto:

6 jajek

niepełna szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 budyniów waniliowych ( u mnie dr.Oetker)

Masa:

400 g serka Danio

500 ml śmietanki 30% lub 36% (u mnie Łowicka)

1 galaretka cytrynowa (u mnie dr Oetker)

1 szklanka wrzątku

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego ( u mnie Łowicz)

płatki migdałowe (u mnie Helio) Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i ciągle ucierając powoli przesiewamy budynie (proszek) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180º (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serki Danio a następnie wystudzoną ale płynną galaretkę. 

Formę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Układamy pierwszy blat ciasta, wylewamy masę i przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa stężała. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

UWAGA: Jeśli lubimy ciasta bardziej wilgotne biszkopt możemy nasączyć wodą z sokiem cytrynowym i cukrem. 

Smacznego 🙂

6 comments

Dodaj komentarz