Ciasto, które robiłam wieki temu. Delikatny mocno waniliowy biszkopt, przełożony kremem na bazie serków Danio i bitej śmietany, wykończony brzoskwiniowym dżemem i płatkami migdałowymi – czy może być coś lepszego. Pora powrócić do odnalezionego gdzieś w głębi zeszytu przepisu. Polecam. Składniki:
Ciasto:
6 jajek
niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 budyniów waniliowych ( u mnie dr.Oetker)
Masa:
400 g serka Danio
500 ml śmietanki 30% lub 36% (u mnie Łowicka)
1 galaretka cytrynowa (u mnie dr Oetker)
1 szklanka wrzątku
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego ( u mnie Łowicz)
płatki migdałowe (u mnie Helio) Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i ciągle ucierając powoli przesiewamy budynie (proszek) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180º (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serki Danio a następnie wystudzoną ale płynną galaretkę.
Formę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Układamy pierwszy blat ciasta, wylewamy masę i przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa stężała. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy płatkami migdałowymi.
UWAGA: Jeśli lubimy ciasta bardziej wilgotne biszkopt możemy nasączyć wodą z sokiem cytrynowym i cukrem.
Smacznego 🙂
Przepyszne ciasto 🙂
Zgadzam się 🙂 Jest lekkie i pyszne 🙂
Wygląda pięknie i lekko 🙂
Danio takie właśnie jest. Znika w oka mgnieniu 🙂
Przepyszne polecam
super, cieszę się, że smakuje 🙂
Wygląda pysznie, a budynie to z cukrem czy bez?
Budynie bez cukru.