Przyznam szczerze, że to mój pierwszy raz, kiedy zdecydowałam się na użycie w wypiekach suchych drożdży. Co świeże to świeże. Bałam się zarówno wyrabiania ciasta jak i samego wyrastania. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Ciasto z suchymi drożdżami jest jeszcze łatwiejsze do wykonania a sam efekt końcowy zupełnie nie odbiega od tradycyjnej drożdżówki. Ciasto jest lekkie, pulchne i lekko wilgotne – właśnie takie jakie lubię. Idealnie nadaje się na co dzień jak również możemy dodać do niego bakalie i upiec Wielkanocną babę.
Ciasto:
600 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)
100 g cukru
3 łyżeczki drożdży suchych (u mnie dr. Oetker)
2 jajka
1 szklanka letniego mleka
100 g roztopionego masła
Kruszonka:
50 g masła
10 płaskich łyżek mąki
5 łyżek cukru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, jajka i letnie mleko. Zagniatamy pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do casu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy.
Keksówkę lubi inną formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wierzch ciasta.
Składniki kruszonki zagniatamy. Posypujemy nią ciasto.
Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika. Pieczemy ok 35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!!! 🙂
Robiłam jakiś czas temu drożdżówkę z mąki bezglutenowej i bez cukru (z ksylitolem). Wyszła w smaku bardzo podobnie do klasycznej drożdżówki 🙂