Ciasto drożdżowe to jeden z najpopularniejszych wypieków polskiej kuchni. Można je przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, jednak zwłaszcza w tym pierwszym wydaniu kojarzy nam się z domową kuchnią oraz wypiekami naszych babć. Takie ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców można przygotować w bardzo prosty sposób, z którym poradzi się nawet początkujący amator pieczenia.
Wybierz suche drożdże
Do przygotowania ciasta drożdżowego, jak sama nazwa wskazuje, potrzebne nam będą drożdże. Wybór między drożdżami suchymi lub świeżymi to przede wszystkim wybór naszych preferencji. Bez wątpienia prostsze w użyciu są drożdże suche, mają też tę zaletę, że dłużej zachowują przydatność do użycia, jednak z pewnością znajdą się zwolennicy drożdży świeżych. Warto jednak sugerować się informacjami zawartymi przez producenta na etykiecie – często zaleca się używanie drożdży suchych do ciast o mniejszej zawartości cukru oraz tłuszczu. W tym przepisie niezbędne będzie użycie drożdży suchych.
Ciasto drożdżowe z owocami jagodowymi
Niewątpliwą zaletą tradycyjnego ciasta drożdżowego jest to, że doskonale współgra z różnymi owocami. Dzięki temu z powodzeniem możemy korzystać z sezonowości poszczególnych owoców i piec nasze ciasto z tych, które akurat są dostępne nawet w przydomowych ogródku. Wybór uzależniony jest także od naszego osobistego gustu, jednak najbardziej popularnymi są wiśnie, śliwki czy truskawki.
Potrzebujesz tylko 7 składników
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania można przygotować w bardzo prosty sposób. Gwarantujemy, że nie trzeba mieć wielkich umiejętności, by świeże i pachnące owocami domowe ciasto mogło zagościć na waszym stole. Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach i oleju ma te zalety, że dzięki suchym drożdżom nie musimy robić rozczynu przed rozpoczęciem przygotowania ciasta, wystarczy wsypać drożdże razem z resztą składników. Natomiast użycie oleju sprawia, że ciasto dłużej zachowuje świeżość oraz wilgotność w przeciwieństwie do innego rodzaju tłuszczy, takich jak najbardziej powszechne masło lub margaryna. Ponadto użycie właśnie oleju jest w tym przepisie niezbędne, aby można go było zrobić w prosty sposób, bez konieczności wyrabiania. Użycie masła lub margaryny sprawiłoby, że po okresie wyrastania byłoby ono twarde i nie można byłoby zagnieść ciasta.
Aby przygotować ciasto drożdżowe z suchych drożdży potrzebujesz:
- 0,5 kg mąki
- 3 jajka
- 120 g cukru
- paczkę drożdży suchych (ok. 7 g)
- 120 g oleju
- 150 g ciepłego mleka
- ulubione owoce (np. truskawki, śliwki)
Aby przygotować ciasto drożdżowe z suchych drożdży na oleju wbijamy jajka do miski i rozbijamy je mieszając. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę. Wlewamy do niej jajka, a następnie cukier i drożdże. W kolejnym kroku wlewamy mleko. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny, dopiero po tym czasie mieszamy całość by ciasto uzyskało spójną konsystencję. Następnie układamy ciasto w formie do pieczenia, a na wierzchu układamy owoce. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC i wstawiamy do niego ciasto. Pieczemy ok. 40-45 minut do czasu aż się zarumieni. Następnie wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Można je wykończyć posypując cukrem pudrem. Do przygotowania ciasta drożdżowego z suchych drożdży potrzebne jest wiec tylko kilka składników, a przepis jest prosty.