Dynia marynowana z goździkami i cynamonem

Zapachniało jesienią, a w kuchni pojawiła się dynia. Dziś w wersji marynowanej z dodatkiem goździków i cynamonu. Pomimo, że dynia jest zrobiona w bardziej słodkiej wersji, idealnie pasuje jako dodatek do mięs. Składniki:

3 kg dyni

2 szklanki cukru

4 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

laska cynamonu

ok 20-25 goździków

Dynię wydrążamy, pozbawiamy pestek i skóry. Kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, do wrzącej dodajemy pokrojoną dynię. Gotujemy ok 15 minut. Kostki dyni wyjmujemy przy użyciu łyżki cedzakowej i wypełniamy nimi wcześniej umyte i wyparzone słoiki. Uzupełniamy do pełna gorącą zalewą. Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 🙂

 

5 comments

Dodaj komentarz