Kilka dni temu dostałam trzy dorodne dynie…. W szale przygotowywania zimowych przetworów, ręce same rwały się do przygotowania czegoś pysznego na zimę. Nie musiałam się wcale długo zastanawiać jakie łakocie wybrać tym razem… Idąc za smakami mojego M w słoikach wylądowała dynia z musztardą i miodem. Już nie mogę się doczekać kiedy otworzymy pierwszy słoiczek 😉
Składniki:
2 kg dyni
2 litry wody
2 szklanki octu 10%
4 łyżki miodu (u mnie miód spadziowy Huzar)
10 łyżek musztardy francuskiej (u mnie Develey)
4 łyżki soli
16 łyżek cukru
4-5 listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
Dynię wydrążamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Układamy ciasno w słoikach.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą napełniamy słoiki z dynią, szybko zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 🙂
Miody

- Producent: PUCER
- Rodzaj: wielokwiatowy

- Producent: Bona
- Rodzaj: wielokwiatowy

- Producent: Bona
- Rodzaj: wielokwiatowy
Sosy i dodatki

- Producent: Roleski
- Rodzaj: musztarda

- Producent: -
- Rodzaj: -

- Producent: -
- Rodzaj: pasta
Właśnie wczoraj dostałam od teściowej kilka słoiczków. Bardzo mi posmakowało. 🙂
Brzmi apetycznie 🙂
Niezłe 🙂
smakowite 😀