Dynia z musztardą i miodem

Kilka dni temu dostałam trzy dorodne dynie…. W szale przygotowywania zimowych przetworów, ręce same rwały się do przygotowania czegoś pysznego na zimę. Nie musiałam się wcale długo zastanawiać jakie łakocie wybrać tym razem… Idąc za smakami mojego M w słoikach wylądowała dynia z musztardą i miodem. Już nie mogę się doczekać kiedy otworzymy pierwszy słoiczek 😉

Składniki:

2 kg dyni

2 litry wody

2 szklanki octu 10%

4 łyżki miodu (u mnie miód spadziowy Huzar)

10 łyżek musztardy francuskiej (u mnie Develey)

4 łyżki soli

16 łyżek cukru

4-5 listków laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

Dynię wydrążamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Układamy ciasno w słoikach.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą napełniamy słoiki z dynią, szybko zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 🙂

Miody

polecane
niedostępny
  • Producent: Dary Natury 
  • Rodzaj: gryczany 
zobacz również
od 20 89
  • Producent: Bona 
  • Rodzaj: wielokwiatowy 
zobacz również
od 20 89
  • Producent: Bona 
  • Rodzaj: wielokwiatowy 
zobacz również
od 39 90
  • Producent: MSC International 
  • Rodzaj: -

Sosy i dodatki

polecane
od 1 99
  • Producent: Octim 
  • Rodzaj: -
polecane
od 2 99
  • Producent: Roleski 
  • Rodzaj: musztarda 
zobacz również
od 45 zł
  • Producent: Blair's Sauce 
  • Rodzaj: sos 
zobacz również
od 25 zł
  • Producent: Monin 
  • Rodzaj: sos 

5 comments

Dodaj komentarz