Dyniowy sernik na zimno

Zapachniało jesienią, poranki i wieczory są już dużo chłodniejsze, dzień coraz krótszy a w ogrodach dojrzewają dynie. Wmieszamy z roztop kuchni możemy je wykorzystać na wiele sposobów. U mnie poza tymi zamkniętymi w słoikach, musiał powstać również wyjątkowy deser – tym razem dyniowy sernik na zimno. Nie za słodki, lekki, prosty w przygotowaniu. Cieszy nie tylko podniebienie ale również zachwyca swoim wyglądem. Składniki:

150 g masła

200 g herbatników

1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni

600 g serka waniliowego homogenizowanego

1 cukier waniliowy

150 ml soku pomarańczowego

4-5 łyżek cukru pudru

30 g żelatyny

2 galaretki pomarańczowe

Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem.

Herbatniki kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, lekko ugniatamy.

Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż dynia będzie miękka.  Ugotowaną dynię wyjmujemy do miski za pomocą łyżki cedzakowej, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i blendujemy na gładką masę. Dzielimy na 2 części.

Do jednej dodajemy serek waniliowy, łączymy delikatnie rózgą.

Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy sok pomarańczowy. dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy serowo-dyniowej. Delikatnie łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki, pozostawiamy do stężenia.

Galaretki rozpuszczamy w ok 150-160 ml wrzątku. Dodajemy do pozostawionej dyni. Studzimy. Pomału wylewamy na wierzch sernika. Pozostawiamy do stężenia (najlepiej a całą noc).

Smacznego 🙂

One comment

Dodaj komentarz