Dżem aroniowo-gruszkowo-jabłkowy

Nadeszła pora jesiennych przetworów. Ten rok wyjątkowo obficie obsypuje nas soczystymi owocami. Warto poświęcić nieco czasu i zamknąć je w słoiczkach, aby zimą móc powrócić do tych niesamowitych smaków. Jak co roku w mojej kuchni powstają przetwory z aronii. Dziś zapraszam Was na pyszny dżem aroniowy z dodatkiem gruszek i jabłek. Zimą sprawdzi się zarówno do ciast, naleśników a także do kromki chrupiącego chleba z masłem. Składniki:

1,5 kg aronii

2 kg gruszek

1,5 kg jabłek

400-500 g cukru

0,5 szklanki wody

Aronię myjemy, możemy ją przemrozić przez 24 godziny (wtedy straci swoją charakterystyczną goryczkę), ja w tym roku użyłam świeżej.

Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wlewamy wodę, wrzucamy owoce i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy owoce zaczną się rozpadać dodajemy cukier, mieszamy.Gotujemy do momentu aż nasz masa zgęstnieje. U mnie zajęło to ok 2,5 godziny. 

Jeśli lubicie bardziej gładkie dżemy, owoce można zblendować. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Smacznego 🙂

 

Dżemy i konfitury

polecane
od 4 69
  • Producent: Łowicz 
  • Rodzaj: dżem 
polecane
od 10 10
  • Producent: SAD DANKÓW (dżemy, przetwory owocowe) 
  • Rodzaj: dżem 
polecane
od 11 88
  • Producent: -
  • Rodzaj: dżem 
zobacz również
od 29 90
  • Producent: Aromatikus 
  • Rodzaj: konfitura 

2 comments

Dodaj komentarz