Dżem z aronii i jabłek

Aronię znają chyba wszyscy. To krzew o niezwykle cennych owocach - są cierpkie i kwaśne ale mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Owoce aronii są doskonałym źródłem witaminy C, B2, B6, PP. Przynoszą korzyści zdrowotne w chorobach neurologicznych, stanach zapalnych, cukrzycy i przy infekcjach bakteryjnych. Pomagają zapobiegać miażdżycy a także nowotworom. Warto przygotować z nich domowe przetwory. Dziś podzielę się z Wami przepisem na dżem z aronii i jabłek. Doskonały dodatek do ciast, deserów a także kanapek itp.

dżem z aronii

Składniki:

2 kg aronii

1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych typu antonówka)

3/4 kg cukru (proporcję cukru możecie zmienić w zależności od upodobań)

ew. środek żelujący (ja użyłam Konfitur-fixu, o którym pisałam Wam tutaj)dżem z aronii

Aronię myjemy, wkładamy do foliowej torebki i zamrażamy przez 24 godziny - w ten sposób pozbawiamy jej części goryczki. Owoce przekładamy do garnka i stawiamy na większym ogniu. Ponieważ zamrożona aronia puści sok nie ma potrzeby podlewania jej wodą. W czasie kiedy aronia zaczyna się gotować obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do garnka i mieszamy razem z aronią. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy ok 30 minut aż jabłka zaczną się rozpadać. dżem z aronii (2)Dodajemy cukier i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy środek żelujący i w zależności od jego rodzaju gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Ja po dodaniu konfitur-fixu gotowałam 3 minuty. Gorącym dżemem napełniamy umyte wcześniej słoiczki, zakręcamy i stawiamy je do góry nogami aby szczelnie się zamknęły.dżem z aronii (6)Dżem wychodzi naprawdę smaczny. Moja aronia w tym roku obrodziła, z jednego krzaka zerwałam 8 kg owoców dlatego dżem zrobiłam z podwójnej porcji. Pozostałą ilość przerobiłam na sok, na który przepis podam Wam wkrótce.

Smacznego 🙂

10 comments

  1. Fred says:

    Problem is, by adding sugar, you offset all wonderful health properties of aronia. Better use banana, raisin or pineapple as natural sweetener.

    • Anna says:

      You can definitely take advantage of the natural sugars in the fruit. However, one should add the appropriate proportions to achieve the right consistency of jam

  2. Amatorka domowych wyrobów says:

    Sok z aronii to genialny dodatek do herbatki w zimie : ) Do swojego dodałam jedynie sok z cytryny i cukier, chciałam zachować specyficzny, cierpki posmak aronii. Dżemu jeszcze nie robiłam, ale z chęcią wypróbuję Twój przepis z jabłkami. Podejrzewam, że przy dłuższym gotowaniu Konfitur-fix będzie niepotrzebny, bo jabłka zawierają pektynę działającą jak naturalna substancja żelująca. Pozdrawiam!

    • Anna says:

      Zgadza się jeśli aronię z jabłkami gotujemy dość długo żaden dodatek substancji żelujących nie jest potrzebny. Ja niestety że względu na dwójkę małych dzieci jestem ograniczona czasowo więc pomagam sobie dostępnymi produktami 😀

  3. Czarek says:

    Bardzo ciekawy przepis, ze swojej strony polecam dżem aronii ze śliwką. Gomar z Pińczowa robi takie smakołyki!

    • Anna says:

      muszę przyznać, że ze śliwkami jeszcze nie robiłam – ale cóż zostaje mi poczekać na przyszłoroczne zbiory 😉

Dodaj komentarz