Galaretka z cydru lubelskiego

Kilka dni temu od Trnd Polska otrzymałam paczkę wypełnioną Cydrem Lubelskim. Cydr znany jest chyba wszystkim, ma wielu swoich zwolenników.

Cydr to lekki, orzeźwiający, niskoprocentowy alkohol z jabłek. Naturalny polski cydr powstaje jedynie przez fermentację świeżo tłoczonego soku jabłkowego. Świetnie gasi pragnienie i w szklance połyskuje czystym złotem. Jego uniwersalność sprawia, że można pić go zarówno solo, jak i do posiłków. Jest też doskonałym dodatkiem do przygotowania domowych deserów. U mnie powstała dziś pyszna galaretka z cydru z dodatkiem soczystych jabłek. Deser wyłącznie dla dorosłych.

Składniki:

400 ml cydru lubelskiego

2 łyżki cukru lub cukru brązowego

1 laska cynamonu

3 łyżki żelatyny

1 duże jabłko

Cydr podgrzewamy, dodajemy do niego laskę cynamonu oraz cukier brązowy. Trzymamy na gazie do mocnego rozgrzania, jednak całość nie powinna się gotować. Następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę, mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Następnie całość stawiamy w chłodnym miejscu.

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do pucharków a następnie zalewamy schłodzonym cydrem. Całość pozostawiamy do stężenia.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz