Góra lodowa

Góra lodowa - ciasto, które jakiś czas temu zrobiło furrorę w internecie. Delikatny czekoladowy biszkopt przekładany masą karpatkową, ciastka biszkopty i moja ulubiona masa na bazie mleka w proszku - niebo w gębie. Zachęcam do spróbowania. Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka mąki (u mnie Maka Basia)

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao (u mnie Wedel)

1 cukier wanilinowy (dałam cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi)

Poncz:

1 szklanka mocnej herbaty

1 kieliszek rumu lub wódki

Masa I:

1 opakowanie kremu do karpatki ( u mnie Gellwe)

500 ml mleka

150 g masła (dałam Kasię Ekstra Maślany Smak)

Masa II:

250 g masła ( u mnie Kasia)

1 szklanka cukru

0,5 szklanki wody

2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki

2 łyżki kakao

Dodatkowo:

opakowanie okrągłych biszkoptów

Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao - stopniowo, ciągle miksując przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 30 min. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przykrywamy folią spożywczą - tak aby dotykała do masy (zapobiegniemy w ten sposób powstaniu kożucha) i studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem do karpatki i ucieramy do powstania jednolitej masy.

Masło zagotowujemy z wodą i cukrem. Studzimy. Zimne miksujemy z dwoma szklankami mleka w proszku. Masę dzielimy na pół . Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mleka w proszku. Pierwszy blat biszkoptu układamy na tacy, nasączamy połową herbaty wymieszanej z rumem lub wódką a następnie wykładamy połowę masy karpatkowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy go pozostałą herbatą i wykładamy masę karpatkową.

Biszkopty Przekrawamy na pół i przekrojonym brzegiem do dołu układamy pionowo na masie karpatkowej. Na wierzch na przemian łyżka po łyżce wykładamy masy z mleka w proszku. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce i pozostawiamy na kilka godzin aż masa stężeje. 

Smacznego 🙂

6 comments

  1. Privater says:

    Margaryna jest niestety mocno niezdrowa zrób to na maśle. Masło niesie smak. Co do budyniu z proszku do karpatka zrób budyń z żółtek i mąki a efekt będzie zachwycający…

    • Anna says:

      Ech z margaryną czasem można odpuścić. 😉 ale z masłem na pewno smakuje lepiej. Wersja z karpatką jest dla osób, które lubią robić szybko – ja jak najbardziej preferuję budyń własnej produkcji.

Dodaj komentarz