Izaura

Ostatnio postanowiłam zrobić generalne porządki w moich zbiorach przepisów. Przeglądając je natrafiłam na ciasto, którego nie robiłam już wieki. Pyszne, wilgotne, mono czekoladowe ciasto z masą serową. A o tym, że uwielbiam serniki chyba nie muszę mówić 😉 Być może niektórzy z Was już je znają. Tym, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować polecam. Ciasto Izaura jest szybkie w wykonaniu i cudownie smakuje.

Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1,5 szklanki cukru

3 łyżki kakao ( u mnie Wedel)

250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia)

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy (dałam cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi)

4 jajka

5 łyżek wody

Masa:

1 kg sera (dałam President w wiaderku)

2 budynie śmietankowe

1 szklanka cukru

250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia)

2 jajka

Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao wkładamy do rondelka i podlewamy 5 łyżkami wody. Gotujemy na małym ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając, Studzimy. Do zimnej masy dodajemy żółtka i miksujemy. Z masy odlewamy pół szklanki i odstawiamy.

Do pozostałej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą (najlepiej rózgą lub drewnianą szpatułką).

Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. 

Ser miksujemy z cukrem, masłem i budyniami. (Jeśli używamy twarogu najpierw dwukrotnie go mielimy). Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180°. Studzimy.

Pozostałą masę czekoladową (pozostawioną z ciasta) lekko podgrzewamy aby stała się płynna. Rozprowadzamy po wierzchu ciasta. 

 

Smacznego!!! 🙂

4 comments

Dodaj komentarz