Jagodzianki

Jesteśmy jagódki, czarne jagódki,
Mieszkamy w lasach zielonych, zielonych,
Oczka mamy czarne, buźki granatowe,
A sukienki są zielone i seledynowe.

Chyba każdy z nas pamięta z lat przedszkolnych piosenkę o jagodach. Te małe pyszne owoce są nie tylko świetnym produktem w kuchni ale mają też wiele właściwości zdrowotnych.  Warto więc włączyć je do swojej codziennej diety póki sezon jagodowy trwa.

Jagody to również świetny dodatek do ciast, deserów czy pierogów (przepis na wyśmienite pierogi znajdziecie tutaj). Dziś mam jednak propozycję na rewelacyjne jagodzianki (inna wersja jagodzianek tutaj). 

Składniki:

1 kg mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mleka

100 g masła

1/2 szklanki oleju

Rozczyn:

100 g świeżych drożdży

3 łyżki mąki

3 łyżki mleka

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 litr jagód

ok 4 łyżek mąki ziemniaczanej

cukier do smaku

rozmącone jajko do smarowania jagodzianek

Kruszonka:

100 g masła

5 łyżek mąki pszennej

5 łyżek cukru

Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier, mąkę oraz letnie mleko. Dokładnie rozcieramy. Odstawiamy w  ciepłe miejsce na ok 15-20 minut aż drożdże ruszą.

Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego masło i  roztapiamy. Lekko studzimy (składniki mają być letnie).

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte jajka, olej oraz mieszankę mleka z masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto musi ładnie odchodzić od dłoni (jeśli się klei, podsypujemy delikatnie mąką).

Gotowe formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na ok 1 godzinę.

Jagody czyścimy, obsypujemy mąką ziemniaczaną oraz cukrem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na niewielkie kawałki. Z każdego formujemy krążek, na środek nakładamy jagody, po czym dokładnie sklejamy brzegi i formujemy kształt bułeczki (mogą być okrągłe, podłużne – wybór zależy od nas). Uformowane układamy sklejoną częścią do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż bułeczki lekko podrosną.

W tym czasie z masła, mąki i cukru przygotowujemy kruszonkę.

Wierzch bułeczek smarujemy jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 170º piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut. Gotowe studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego 🙂Jelonki

Przyprawy i zioła

polecane
od 22 90
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: -
  • Wielkość opakowania: -
polecane
od 39 zł
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: -
  • Wielkość opakowania: -
polecane
od 6 50
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: -
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 75 zł
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: lawenda 
  • Wielkość opakowania: 1000 g

Zdrowa żywność

polecane
od 16 89
  • Producent: OMA Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno k. War 
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty 
zobacz również
od 398 zł
  • Producent: Jentschura 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 117 99
  • Producent: Jentschura 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 71 zł
  • Producent: Jentschura 
  • Rodzaj: -

One comment

Dodaj komentarz