Jogurtowe muffinki z jabłkami

Muffinki to chyba najbardziej lubiane przez dzieciaki domowe wypieki. Wystarczą małe modyfikacje podstawowego przepisu aby za każdym razem wyczarować nowe smakołyki. Dzisiaj postanowiłam zrobić nieco inną ich wersję - bardziej wilgotną, z rozpływającymi się w ustach kawałkami jabłek i płatkami owsianymi. Składniki:

2 jajka

150 g cukru

250 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie dr.Oetker)

1 cukier waniliowy (u mnie dr. Oetker)

50 g płatków owsianych (u mnie Kupiec) + troszkę do posypania muffinek

150 ml jogurtu naturalnego (u mnie Mlekovita)

100 ml oleju rzepakowego

2 duże jabłka

Jajka ucieramy lekko z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy jogurt, olej i dokładnie mieszamy,

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i mieszamy delikatnie z resztą masy (nie robimy tego zbyt długo ponieważ muffinki wyjdą ciężkie i gumowate).

Jabłka obieramy, kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy je ciastem. Wierzch posypujemy lekko płatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 25-30 minut. 

Smacznego 🙂

2 comments

Dodaj komentarz