Karpatka

Karpatka - idealne ciasto do niedzielnej kawy. Górzyste ciasto parzone, przełożone lekkim, kremem budyniowym to cudowne połączenie smaków.  Dziś powstała z myślą o mojej drugiej Połówce 🙂 

Ciasto:

1 szklanka wody

125 g masła

1 szklanka mąki pszennej

5 jajek

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka

130 g cukru

1 cukier wanilinowy

1 jajko

4 żółtka

40 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki pszennej

350 g masła

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia 

Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy (najlepiej wałkiem) aż powstanie jednolita, gładka, szklista masa. Studzimy. Zimną masę miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia.

Blaszkę o wymiarach 25x36 cm smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie mąką. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część przekładamy do blaszki i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°. Pieczemy 20-25 minut do zbrązowienia ciasta. UWAGA!!!! W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.

W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta. Studzimy. 
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka. Do gotującego mleka wlewamy gotową mieszankę, mieszając gotujemy aż do powstania gładkiego budyniu. Budyń przykrywamy folią spożywczą  (tak aby stykała się z budyniem - w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha), odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy ciasto (najlepiej w blaszce, w której wcześniej piekliśmy). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

7 comments

  1. Aga M. says:

    Wczoraj zrobiłam karpatkę wg. tego przepisu. To jest najlepsza karpatka, jaką jadłam. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz